Home STARE KATEGORIJE Općine - Sveta Nedelja Povećana komunalna naknada, dvije cijene paušala po krevetu

Povećana komunalna naknada, dvije cijene paušala po krevetu

Vijećnici Općine Sveta Nedelja na sjednici održanoj 30. siječnja ove godine donijeli su Odluku o komunalnoj naknadi kojom se uvode četiri, umjesto dosadašnjih tri zone. Povećani su i koeficijenti po pojedinim zonama, kao i vrijednost boda, pa je došlo i do povećanja iznosa komunalne naknade, pojasnio je obrazlažući odluku pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vitalijano Beletić: 

“najveće povećanje odnosi se na I zonu, područje Nedšćine, i iznosi 100%“. Za područje II zone, Vrećara i Štrmca, povećanje je 40“, dok je na području III zone, Štrmca, Svetog Martina i Snašića, povećanja 20%. U četvrtoj zoni iznos ostaje isti. Vijećnik Istarskih demokrata Mario Blečić primijetio je kako nema nikakvih argumenata za 100 postotno povećanje komunalne naknade u Nedešćini, jer su u njoj kvaliteta života nije povećala, već kako je kazao u posljednjih 15 godina srozala. S njim se složio i vijećnik SDP-a Mladen Vlačić. Komentirajući primjedbe općinski načelnik Gianvlado Klarić rekao je kako se u općini 5 godina komunalna naknada nije uopće naplaćivala pa je time proračun oštećen za 2,5 do 3 milijuna kuna.

Isto tako, kazao je kako se visina komunalne naknade nije mijenjala od 2004.godine, a ona je jedan od temeljnih prihoda: „Primarni cilj ove odluke nije punjenje proračuna, već smo bili primorani odrediti područje I zone“, zaključio je općinski načelnik Svete Nedelje Gianvlado Klarić. Na istoj sjednici vijeća izglasana je i Odluka o komunalnom doprinosu kojom su određene tri zone. U prvoj zoni vrijednost komunalnog doprinosa po metru kubnom građevine je 76, u drugoj 66, a u trećoj 50 kuna po kubičnom metru.

Klarić nezadovoljan jer iznajmljivači plaćaju porez u sredinama gdje su prijavljeni

Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Svete Nedelje, uz jedan glas protiv nezavisnog vijećnika Miljenka Vidića, donijeta je Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu na području općine. U Nedešćini će se porez plaćati u visini od 210 kuna po krevetu, a u svim ostalim naseljima 150 kuna. Miljenko Vidić bio je mišljenja da bi na području cijele općine paušalni porez po krevetu trebao iznositi 150 kuna. Općinski načelnik Gianvlado Klarić tom je prilikom izrazio nezadovoljstvo zbog toga što, prema zakonu, vlasnici objekata za iznajmljivanje koji su iz drugih sredina plaćaju porez u sredinama u kojima su prijavljeni.