Home KOLUMNE Crtice iz saborskih klupa Granice ne stanuju u umu istarskog čovjeka

Granice ne stanuju u umu istarskog čovjeka

Pitate li me koja je tema konstanta političkog i građanskog prepucavanja u Hrvatskoj, prvo što mi padne napamet vječita je borba oko ustaša i partizana, fašista i komunista. Popratim povremeno takve rasprave na Facebooku, vječito s izostankom smislenog raspleta, tek s pokojom novom domišljatom psovkom. Nemojte me krivo shvatiti – bitno je raspravljati o povijesti, pa tako i o ratovima, ne ponovilo se, ne zaboravilo se. Ali, pretakati iz šupljeg u prazno i očekivati neki rezultat, rekao bih, naivno je.

Ipak, Hrvatska se nije odmaknula od ustaštva ni 7 desetljeća nakon njegovog službenog poraza. Vojno poražen, ali ideološki živ. S druge strane, usporedimo li se s Nijemcima i Talijanima, kažemo da su oni izliječeni od zla nacizma i fašizma, pa opet, nemili događaj koji je obilježio protekle dane ne ide tome u prilog. Naši su europski rođaci više okrenuti budućnosti, za razliku od određenog broja Hrvata oni zaista žive u sadašnjosti i fokusirani su na aktualne probleme koji more građane tih država. Generalno im dobro ide, ali ovih dana svjedočimo velikom skandalu. Dovoljno velikom da nas trgne iz idealiziranja Europske unije i navede nas da se zapitamo je li naš uzor skrenuo s pravog puta.

Antonio Tajani, ni manje ni više nego predsjednik Europskog parlamenta svrstao je Istru pod Italiju: „Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija“. No pasaran, gospodine uvaženi predsjedniče Parlamenta! To vam kod nas ne prolazi. Ne želim biti još jedan u nizu aktera rasprave ustaše-partizani, niti vam tvrditi da će ljevica spasiti od desnice ugroženu Hrvatsku, ali mentalnu blokadu g. Tajanija iskoristit ću da nas sve skupa podsjetim: Istra poštuje sve žrtve teških povijesnih sudbina ljudi naših krajeva i Istra nikada neće dozvoliti da ovakve izjave poremete desetljećima građeni suživot naših ljudi! Problemi su ovdje danas, ne prije 70 godina, a Europa nije savršena. Nije sve što dolazi iz srca Europske unije nužno pozlaćeno, a Tajanijev kiks podsjetnik je tome. Korak unatrag i napad na temelje na kojima je politička tvorevina Europske unije sagrađena. Vidimo da se ipak to ne događa samo u Hrvatskoj. Ali, poanta je u samoj ideji EU! U vrijednosti Europske unije kao najvažnijeg političkog projekta na svijetu, koji nadilazi ovakve promašene istupe i zabijene autogolove. Dogodilo se, jest. Za svaku je osudu, neupitno. Odgovorna osoba mora snositi posljedice, da, ali može li se tu zaustaviti daljnja rasprava?

Napad na temeljne vrijednosti Europske unije, još od strane tako istaknute političke ličnosti, podsjetio me na sve ono što smo u Istri gradili desetljećima. Možda i naše najveće postignuće upravo je društvo u kojem Istrijanke i Istrijani žive – društvo koje počiva na vrlo, vrlo zdravim temeljima, društvo suživota i tolerancije, društvo različitosti i poštivanja. Usudim se reći da u cijeloj Europi nema više takvih kolektiviteta nego prstiju obje ruke. Kao što mi učimo od Europe, i Europa ima što za naučiti od nas. Imamo svako pravo sudjelovati u kreiranju politika Europske unije, jer mnogo smo puta dokazali da zaslužujemo svoje mjesto u liberalnoj Europi. Tajani kao podsjetnik da nije sve europsko ispravno ni briselsko pod must. A naučimo li tu lekciju, ovaj se kiks, koliko god velik bio, ostavlja u prošlosti, gdje mu je mjesto, i okrećemo se budućnosti.

Granice ne stanuju u umu istarskog čovjeka, doslovno ni preneseno. A okovi prošlosti upravo su to, granica koja nam brani da se krećemo dalje. Povijest je učiteljica života, a strahote prošlog stoljeća na našem području mogu samo ojačati našu ustrajnost da zauvijek zadržimo mir i stabilnost Istre kakvi su sada. Propusti kao Tajanijevi nipošto se ne smiju prešutjeti, a antifašizam će Istrijani zauvijek ponosno isticati i živjeti iz dana u dan.

Ali, kad se okrenemo budućnosti, znamo što nam je činiti kako bismo dodatno unaprijedili našu zajednicu, cijelu zemlju, time i Europu. Baviti se aktualnim problemima i stvarati bolji svijet za generacije koje dolaze. Kako bih potkrijepio tu svoju tvrdnju, još ću jednom pozvati predsjednika Hrvatskog sabora da na dnevni red uvrsti prijedlog IDS-a o dopunama Kaznenog zakona, kojima se propisuju zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva. Europska unija nastala je sa željom da se rat u Europi nikada više ne ponovi, a zakonsko kažnjavanje promicatelja zločinačkih režima u Hrvatskoj značajan je korak ka gašenju svakog plamička vatre koji bi doveo do ičega tome nalik.