Home Ostalo Na Balkanu samo je Hrvatska slobodna država

Na Balkanu samo je Hrvatska slobodna država

Od svih država Zapadnog Balkana jedino se Hrvatska može pohvaliti titulom “slobodne države”, kaže međunarodna nezavisna promatračka organizacija Freedom House, u svom redovnom izvješću na početku godine, dok su sve ostale države regije”djelom slobodne”. U Bosni i Hercegovini manjkavost je korupcija koja, navodi se, ostaje ozbiljan problem. Konstatira se također da je nestabilna budući da Milorad Dodik nastavlja da preispituje Ustavni sud, ističući svoju ambiciju ka odcjepljenju Republike Srpske, prenosi Glas Amerike.

Od mogućih sto poena, na kojima se bazira ocjena, stanja slobode, Bosna i Hercegovina u izvještaju za 2019. ima 53. U odnosu na 2018. BiH bilježi pad od dva poena. Najbolje rangirane i na vrhu liste su Finska, Norveška, Švedska, Kanada i Holandija. Ono što je novina u najnovijim, upravo objavljenim, podacima jeste da je Srbija prvi put, poslije deceniju i po, izgubila epitet slobodne države našavši se u kategoriji “djelom slobodnih”. Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu provođenja izbora kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare povlačeći ih kroz prljave kampanje”, objašnjava Freedom House u svom izvještaju i dodaje:

“Aleksandar Vučić je akumulirao svoju vlast što je u suprotnosti sa ustavnim ovlastim koje ima kao predsjednik Srbije.” Još jedna nepovoljna fusnota Freedom Housea za Srbiju je i podatak da se našla u prve četiri države sa najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se tik iza Nikaragve, Tanzanije i Venecuele. Kroz grafički prikaz vidi se također i to da je Srbija do 2014. išla uzlaznom, a od 2014. silaznom putanjom.