Home STARE KATEGORIJE Labin - Gradonačelnik U Labinu održana „Noć muzeja“

U Labinu održana „Noć muzeja“

Ovogodišnja Noć muzeja posvećena je temi „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a u Labinu je organizirana izložba na temu 50 godina Labinskih atelijera. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Labina, Zoran Rajković koji se zahvalio Narodnom Muzeju na organizaciji ove manifestacije. Naglasio je kako su  Labinski atelijeri neformalna skupina umjetnika koja je djelovala koncem šezdesetih i sedamdesetih godina u velikoj mjeri zaslužna za prepoznatljivost Labina u svijetu umjetnosti pa je šesta po redu Noć muzeja bila izvrsna prilika za obilježavanje 50. obljetnice oformljivanja te grupe, ali i za postavu digitaliziranih informacijskih kioska u muzeju.

O izložbi koncipiranoj na bazi 400 radova te nekoliko plakata iz fundusa Narodnog muzeja Grada Labina, govorio je stručni voditelj Muzeja, Vedran Kos. U predgovoru kataloga, prof. povijesti i povijesti umjetnosti, te viši kustos Tullio Vorano, napisao je: Dakle, s jedne su strane umjetnici Labinskih ateliera, pretežito slikari, grafičari, kipari, i likovni djelatnici drugih usmjerenja, postigli na skupnom, ali i na osobnom planu, zavidnu afirmaciju koja je vjerojatno doprinijela njihovom razlazu. S druge strane oni su obnovili i pokrenuli galerijsku djelatnost u našoj sredini, u okviru Muzeja, tako da se godišnje organiziralo u prosjeku od šest do osam uspjelih likovnih izložbi, respektabilnih domaćih i stranih autora, a isto tako započelo se otkupom likovnih radova u cilju stvaranja galerijskog fundusa.

Fenomen Labinskih atelijera nije prestao njihovim razlazom: zahvaljujući angažmanu Narodnog muzeja Labin, koji je Atelijerima pružao logističku i svu drugu podršku u svim godinama njihovog okupljanja, osamdesetih godina prošlog stoljeća obnovio je njihov zajednički nastup pod imenom LABINSKI LIKOVNI KRUG. Rjeđe su nastupali, ali vrlo uspješno. Prisjećamo se tako njihovog velikog uspjeha gostovanjem u Stuttgartu. U neku ruku su i današnji LABINSKI LIKOVNI UZLETI ponikli na upečatljivim tragovima koje su za sobom ostavili Labinski atelijeri.