Home KOLUMNE Crtice iz saborskih klupa Hrvatska „mig“ demokracija

Hrvatska „mig“ demokracija

Hrvatska miriše na proljeće, ali sve manje i manje na demokraciju. Od ping pong demokracije odnosno prebacivanja odgovornosti, do ovotjedne demokracije na mig odnosno pokretanja kaznenog postupka prema interesima vladajućih političara – izvršna vlast daje mig pravosudnoj, koja po njenom nalogu nakon mjeseci i mjeseci nemara i ignorancije u jednom danu uhiti čak dvanaestoricu odgovornih za tužnu sudbinu Uljanika i 3. Maja.

Dogovor izvršne i pravosudne vlasti, koja bi trebala i morala biti neovisna. Dok sve cvjeta u proljeće, hrvatska demokracija vene. Iako je svima jasno da je car, u ovom slučaju HDZ-ova Vlada, odavno već gol, njihovoj bahatosti nema kraja, pa tako su ovu do detalja izrežiranu predstavu za narod izveli ne mareći, kao i obično, za radnike Uljanika i sve građane Hrvatske, koji se danas pitaju – gdje ste bili kad je gorjelo? Gdje ste bili zadnjih 17 mjeseci koliko je prošlo otkad je IDS upozorio apsolutno sve odgovorne kako Uljanik zalazi u razdoblje insolventnosti te prvi pozvao sve nadležne institucije da se ispita sve što se događalo unutar Uljanika, kao i odgovornost svih uključenih u poslovanje? Je li moguće da je kontrolni mehanizam države toliko zakazao pa je 17 mjeseci trebalo da se dogode ova uhićenja i pomakne se s mrtve točke? Jesu li malverzacije u hrvatskoj brodogradnji morale dovesti do ove bezizlazne situacije kakvu danas imamo ili je šteta mogla biti sanirana ranije?

O Uljaniku se već dugo pišu kilometri i kilometri teksta, analiziraju se krivci i prozivaju pojedinci, a u cijeloj se toj kakofoniji od stabala više ne vidi šuma. Zaboravili smo koji je glavni cilj – opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci! Međutim, vladajući na sve moguće načine umjesto da rješavaju problem, usmjeravaju pozornost građana na druge stvari. Klasičan PR-ovski trik u režiji Vlade RH. Ovoga su nam tjedna, slučajno baš kad se konačna odluka o brodogradilištima treba donijeti, poklonili ulaznice za predstavu u njihovom teatru apsurda.

Vjerujem da je svim građanima RH jasno njihovo sramotno skretanje pozornosti! Jedna velika priča – privođenje krivaca – odmaknut će pozornost s druge velike priče – stečaja brodogradilišta – koja je iznimno opasna pa i za sam opstanak Vlade. Bit ću jasan – ovotjedna uhićenja apsolutno pozdravljam, želim da se za svaku neopravdano potrošenu kunu odgovara imenom i prezimenom, ali ova Vladina predstava vrijeđa inteligenciju svih nas. Svi mi koji imamo doticaja s radnicima Uljanika, koji s njima razgovaramo i slušamo ih, možemo razumjeti svojevrsnu satisfakciju izazvanu uhićenjima, jer radnici su s pravom ogorčeni i bijesni, kao na kraju krajeva i čitava javnost.

Snimke privođenja bivših i sadašnjih direktora i šefova lijepo je pogledati dok se čeka neizvjesna sudbina dvaju brodogradilišta. Međutim, nemojmo zaboraviti najbitnije – a to je donijeti jedinu ispravnu odluku – odluku o restrukturiranju. Od milijun argumenata koje idu toj odluci u prilog, izdvojit ću samo jedan – Uljanik je zaslužio drugu šansu, koju su dobila apsolutno sva ostala hrvatska brodogradilišta. Želimo jednak tretman, ništa više od toga.

Ono što se servira građanima ove zemlje sve nas manje i manje povezuje s Europom, a sve više sa zemljama kojima je i Balkan uzor. Dvanaestorica uhićenih daleko su od veličanstvenih, nesumnjivo imaju velik udio u strašnoj sudbini Uljanika i 3. Maja, ali ova političko-pravna dogovorena manipulacija svih građana ove zemlje nedopustiva je! Nemojmo zatvarati oči pred jasnom činjenicom da vlast Republike Hrvatske manipulira svim institucijama koje bi trebale i morale biti neovisne. Izađimo iz Vladine šume gluposti od koje više ne vidimo stabla. Car je gol!