Home STARE KATEGORIJE Pasana šetimona Sić – nova jedinica mjere za vodu na Labinštini

Sić – nova jedinica mjere za vodu na Labinštini

Tjedan je započeo posjetom ministra državne imovine Gorana Marića Općini Pićan. Kako i priliči Hercegovcima koji „ne mašu“ rukama – kad u goste idu, Marić je u Pićan ponio pero s kojim je načelniku Frankoviću potpisao darovnicu, vrijednu ni manje ni više već, kako je nadležni procjenitelj odredio, 25 milijuna kuna. Iako se, prema staroj narodnoj, darovanom konju ne gleda u zube, teško se othrvati dojmu kako je poklon, ovisno o trenutnoj inspiraciji procjenitelja, mogao biti i du(tri)plo (ne)vrjednijim, jer papir sve trpi.

A da, na mostu (Tupljak) dobiješ – na ćupriji (Kožljak) izgubiš, mogli smo zaključiti sredinom tjedna, nakon još jedne konferencije za (pojedine) medije samoproglašenog Facebook pokreta „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“. Zaključak je to na osnovi mjerenja teatralnom metodom „sić“, kojim je Mladen Bastijanić sakupljao i iskretao vodu iz izvora Kožljak, a Patrik Juričić štopao vrijeme. Uglavnom, društvo je došlo do zaključka da godišnje iz izvora u zemlju bespovratno ode otprilike 35 milijuna sićeva vode.

Procijenivši da „sić“ drži 16,666666666666667 litara vode, što košta cca. 10-ak lipa, došli su do iznosa od 3.000.000 kuna, kolika je navodna šteta. Jednostavnom matematikom ekološki osviještena družina pokazala je da će vrijednost koju je Marić darovao Pićancima, samo par kilometara sjevernije isteći bespovratno u zemlju otprilike za osam i pol godina. Efektno i bombastično – nema što, ali….? Kako i priliči populistima, poput Živog zida, probleme lako prepoznaju, ali u pravilu ne nude rješenja, u konkretnom slučaju – kako dovesti tih 500.000 kubičnih metara vode iz Kožljaka do Labina? U siću sigurno ne.

Slučajno ili ne, prošli tjedan se, po pitanju vode i vodovoda, oglasilo i nadležno ministarstvo koje je u proceduru poslalo Zakon o vodnim uslugama, prema kojem će Vlada donijeti odluku o okrupnjavanje trgovačkih društava koja se bave javnom distribucijom vode i odvodnjom. Prema tom prijedlogu za samostalnost je potrebno isporučiti cca. 120 milijuna sićeva vode godišnje, -10%. Potonje je „slamka spasa“ za Vodovod Labin koji je lani isporučio cca. 110 milijuna sićeva.

Da ponovimo, 1 sić = 16,666666666666667 litara.