Home Ostalo Zar opet s putovnicom u Trst?

Zar opet s putovnicom u Trst?

Sjećate li se kako su nekada izgledala putovanja u Trst? Kontrole na granici, otvaranje gepeka, sakrivanje nove trenerke i patika ispod vreća pašte, parmezana i praška za robu. Sjećate li se kako ste tada zamišljali Europu? Danas, gotovo 6. godina od ulaska Hrvatske u EU, naša Europa podijeljena od straha, umorna od nacionalizma, Brexita, posljednje gospodarske krize, sve više počinje djelovati na Europu nakon prvog Svjetskog rata. U strahu od naleta nacionalista i ekstremista, gotovo svaki nacionalni izbori pretvaraju se u referendum o Europskoj uniji.

U Mađarskoj, Orban uz granice zatvara i sveučilišta, u Poljskoj pro nacističke stranke slobodno marširaju ulicama i nameću se kao ozbiljni igrači na nacionalnoj razini, u Francuskoj Le Pen proklinje sve europsko, dok u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinci drže predavanja studentima. To postaje europska svakodnevnica. To je postala naša realnost. Zašto se to događa mogu samo pretpostavljati, ali povijest nas uči da su uvijek postojale dvije Europe, kao šta možemo reći da postoje i dvije Hrvatske.

Te dvije Europe nisu nikada bile definirane niti podijeljene državnim granicama, već ljudima, načinom na koje društvo razmišlja, djeluje i percipira svijet oko sebe. Suštinski sukob u Europi je sukob vrijednosti između tihe većine koja smatra da fokus treba biti na stvarima koje nas spajaju i glasne manjine onih koji imaju potrebu ljude klasificirati po vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj ili nekoj drugoj osnovi.

Europa se lomi između onih koji nameću vlastite vrijednosti i onih koji vjeruju u slobodu izbora, onih koji žele ići u Kopar ili Trst bez putovnica i drugih koji žele graditi zidove. Jedno je jasno, možda ova Europa nije idealna, ali za nju se vrijedi boriti. Nikada od svog osnutka Europskoj uniji nije bilo potrebno više razuma, vještine i odlučnosti u naporima da ostane jaka i da ne izgubi svoj suverenitet. Više nego ikada Europu je potrebno mijenjati, ali na bolje, a ne tako da se odričemo teško stečenih prava i mogućnosti. Prvi slijedeći test za EU biti će upravo izbori za Europski parlament. To su izbori koji dolaze u kritično vrijeme za EU i koji će u velikoj mjeri odrediti idemo li u smjeru Europe koja spaja, Europe slobode izbora ili u smjeru Europe zidova.

Brojni su izazovi pred jednim od najjačih svjetskih gospodarstava, pred zajednicom koja je omogućila donedavno nezamislivo, više od 74 godina mira na starom kontinentu, pomirila povijesne neprijatelje i tako stvorila čvrste temelje za društveni i gospodarski prosperitet svojih članica. Budućnost unije odrediti će brojnost nas koji vidimo snagu u zajedništvu, brojnost nas koji odbijamo dozvoliti da nas povijest pretekne.

Vili Rosanda, predsjednik kluba vijećnika IDS-a