Home KOLUMNE Crtice iz saborskih klupa 21 je previše

21 je previše

Kao i bezbroj puta do sada, kad HDZ-ova vlada povećava sve osim plaća – poreze, naknade, davanja i uvjete za punu starosnu mirovinu, postoji jedan zajednički nazivnik – nesposobnost. Nesposobnost je riječ koja pobjeđuje u igri asocijacija kad je HDZ u pitanju.

Riječ kojom slobodno možemo opisati kompletan rad ove, ali i svih prijašnjih HDZ-ovih vlada. Bez obzira na vaše političko opredjeljenje, pa i ako pripadate desnom političkom spektru, vjerujem da nitko više ne može naći opravdanja za ovoliko razinu nerada. Znate li da smo kao država bili puno razvijeniji nakon rata, krajem 90ih, nego što smo to danas? Znate li da smo kao država bili razvijeniji od cijele Istočne Europe? Danas nas je ta cijela Europa pretekla i pregazila. Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija, Litva, ma gdje je od njih danas Hrvatska?

Opako smo zapeli u zadnja 2 desetljeća. Od čvrste sredine tablice do samog dna po pitanju životnog standarda. Jedna je Danska danas na sredini te ljestvice, kao i Irska. Tu je trebala biti Hrvatska, i još više. A gdje smo? Na samom dnu, i jedina je poveznica s Irskom što je to država u koju naši građani brzinom munje bježe. A za takve nikakve rezultati odgovornost snose, bez daljnjega, oni u čijim je rukama praktički sva izvršna vlast u RH – Vlada RH.

Iako ovakav istrošeni model nije dao baš nikakve pozitivne rezultate, HDZ-ova vlada i dalje Hrvatsku centralizira, uzima uspješnima da daje neuspješnima kako bi uprosječila Istru, Primorsko-Goransku županiju i Međimurje s onim sredinama koje nisu ništa dobro donijele svojim građanima. Umjesto da od nas uče, oni nam silom otimaju. Umjesto da prakse uspješnih sredina kao što je naša preslikaju na ostatak Hrvatske, HDZ-u je lakše oduzimati nam ono što su naši građani svojim radom i trudom stvarali.

Sad kad znamo da Istra sudjeluje u punjenju proračuna s gotovo milijardu kuna viška, jasno nam je da bi se s tim viškom koji Istrijani uplaćuju u državnu blagajnu pokrile mirovine svih istarskih umirovljenika, koji bi prije 67. imali uvjete za punu starosnu mirovinu. No, u surovoj hrvatskoj realnosti resorni ministar predlaže mjere koje apsolutno neće pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, samo će natjerati ljude na rad u nemogućim uvjetima do 67 godine života.

Zato kažem, 21 je previše. 21 godinu je HDZ vladao i vlada Hrvatskom, a šteta koju su prouzročili golema je. Predugo smo tolerirali njihov nerad, njihovu bahatost i nesposobnost. Svaki put kad Vlada nešto poveća, imajte na umu da je to posljedica njihovog nerada i manjka vizije, posljedica njihovog konstantnog nečinjenja.

Želi li HDZ uistinu da se nešto promijeni nabolje u Hrvatskoj, mora se prije svega sam HDZ promijeniti. A je stvar isključivo njih samih, ne građana Republike Hrvatske na čijim se leđima lome koplja. Nažalost, vjerujem da je nezadovoljnih građana više nego članova HDZ-a i zato je na nama da zaustavimo takvu vlast.

21 previše!