Home Ostalo Obogaćivanje zimske turističke sezone u starom gradu

Obogaćivanje zimske turističke sezone u starom gradu

Otkako su Labin gornji okupirali manji smještajni kapaciteti (Hotel Peteani, Kvarner, La Loggia Diffused Hotel, Mirakul Residence Labin, Difuzni hotel Lemechi Labin old town), a neki su tek u pripremi nameće se pitanje treba li turitičku sezonu stari grad ostvriti i u zimskim mjesecima?

Uz gastronomsku ponudu koja se nalazi na samom trgu (Velo Kafe, Pizzeria Napoli, Enoteka Terra) treba nadovezati Kvarner i kušaonicu ulja Negri te u ljetnim mjesecima Presiku (Pizzeria Fianona) i Rogočanu kao nezaobilazne destinacije turista koji gravitiraju prema mjestima Prtlog, Ravni, Marina. Ponovno otvaranje caffe bara ‘Spider’ ponovno je zagolicalo maštu potpisnika ovih redova kada je stigao upit o pisanju kolumne za portal Labinska komuna.

Kako cijeli noćni život u Labinu u zimskim mjesecima gravitira ka donjem Labinu postavlja se pitanje može li stari grad preuzeti Božić i sve manifestacije koje se događaju kroz mjesec prosinac, a mjesto radnje bio bi Titov trg koji slovi kao najljepši u Istri. S obzirom na infrastrukturu (parking iznad igrališta te parking kod groblja) stari grad mogao bi progutati sve turiste koji bi dolazili autobusima te lokalno stanovništvo iz ostalih gradova u Istri, a i šire. Zabrana parkinga na trgu omogućila bi neometano postavljanje sajma za Božić na kojem bi svi se mogli predstaviti svi lokalni proizvođači ali bi i postojeći restorani, barovi i ostali dionici mogli proširiti svoju ponudu.

Cijeli program trebalo bi osmisliti pomno uz prisutstvo svih poglavito se tu misli na ceh ugostitelja, iznajmljivača, TZ Rabac-Labin, LAG,…kako bi se u najstinije detalje razradio ogroman potencijal koji starogradska jezgra posjeduje. Uz Narodni muzej i Gradsku galeriju turisti bi mogli uživati u turama kroz brojne otvorene ateljee koji bi tako i za zimskih mjeseci mogli otvarati svoja vrata kao što je praksa ljeti.

Na kraju doček Nove godine ne bi se vodio na vatromet dviju turističkih kuća Valamar i Maslinica nego bi bio pravi spektakl u starom gradu gdje bi mogli uživati turisti i lokalno stanovništvo te domaći turisti koji bi ciljano dolazili u Labin. Ogroman potencijal treba konačno iskoristiti kako bi se turistička sezona proširila i na zimske mjesece.

Igor Dundara