Home STARE KATEGORIJE Nedjeljom u 3 Dolores Sorić: Obnova stambenog fonda starogradske jezgre je moja posebna želja

Dolores Sorić: Obnova stambenog fonda starogradske jezgre je moja posebna želja

Dolores Sorić direktorica je gradske tvrtke Labin Stan i predsjednica labinskog ogranka IDS-a. Jedna je od onih direktora javnih poduzeća koji se rijetko spominju, a to znači samo jedno – da rad iza nje utišava sve kritičare. Obzirom na energetsku obnovu labinskih zgrada i uspjeh te tvrtke, porazgovarali smo s direktoricom Dolores Sorić koja nam je otkrila mnogo dosad nepoznatih činjenica…

Kao i mnogim Labinjanima Vaše generacije, poslovni početak Vam je vezan za Istarske ugljenokope?

Niste u pravu. Moje prvo zaposlenje bilo je u „Istratransu” Labin. Bila sam njihov stipendist i nakon završenog studija kratko vrijeme radila sam u računovodstvu te tvrtke, a nakon toga prešla sam u Istarske ugljenokope.

Bio je to jedan potpuno drugačiji sustav rada i vrijednosti u odnosu na današnji. Koliko Vam je to iskustvo, i kako, pomoglo u daljnjoj poslovnoj karijeri? Direktorica ste Labin Stana, mnogi tvrde najdelikatnija rukovodeća pozicija od svih gradskih poduzeća. Kako je Vi doživljavate?

Radno iskustvo iz Istarskih ugljenokopa je neprocjenjivo, kao i iz Istratransa. Bio je to drugačiji sustav rada i vrijednosti, ali obje tvrtke bile su dobro organizirane i onaj tko je volio raditi i učiti mogao je iz tih tvrtki ponijeti izvrsno iskustvo. Isto je to kao i danas. Sve ovisi o osobi, a ne o firmi. Tvrtka ti daje osnove od koje se krene, a o tebi, tvome znanju, kreativnosti i prilagodljivosti ovisi tvoj uspjeh ili neuspjeh.

Direktorica sam Labin stana i ne bih se s Vama složila da je to najdelikatnija rukovodeća pozicija od svih gradskih poduzeća, možda samo malo drugačija od ostalih iz razloga što poduzeće ostvaruje svoje prihode na tržištu, nije proračunski korisnik pa je u samom vođenju tvrtke potreban malo drugačiji pristup.

Svi imaju samo riječi hvala za Vaš rad. Vašim dolaskom na čelo tvrtke Labin Stan je i u hrvatskim okvirima postao sinonim za uspjeh, kad je u pitanju održavanje stambenog fonda, po zakonskim obvezama. Koliko je bilo teško ustrojiti poduzeće da dođe na taj nivo?

Jedna smo od najuspješnijih upraviteljskih tvrtki u Hrvatskoj, tako drugi kažu. Labin Stan je i prije mog dolaska bio dobro ustrojena tvrtka, no ono što je nedostajalo bila je kvalitetnija komunikacija sa suvlasnicima stanara. Kvalitetna komunikacija sa suvlasnicima ključ je našeg uspjeha, a upravo na tome radim zajedno sa ostalim djelatnicima od ulaska u tvrtku.

Upraviteljska djelatnost je “mlada” djelatnost, nametnuta je suvlasnicima nakon prodaje stanova i vrlo je teško prihvaćana od njih. U početku bili smo za suvlasnike „nužno zlo“ i vrlo je teško bilo dokazati im da smo im potrebni. I upravo zato kada se pojavila prilika da naše zgrade prijavimo za raznorazna sufinanciranja smatrala sam da moramo učiniti maksimalno kako bismo dokazali suvlasnicima da i mi možemo biti korisni.

Vrlo često i u medijima na državnom nivou čitamo hvalospjeve o Labinu kao jednom od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj kad je u pitanju obnova fasada i njihova energetska učinkovitost. U kojoj mjeri ste sama zadovoljna učinjenim?

Kada analiziramo učinjeno u energetskoj obnovi sigurno smo u odnosu na broj stanovnika najuspješniji u Hrvatskoj. Ponosim se onim što smo svi skupa učinili na tom polju i evo koristim priliku da se zahvalim svim onim suvlasnicima koji su imali povjerenja u nas i zajedno s nama krenuli u energetsku obnovu te bili spremni uložiti svoja sredstva u obnovu zgrada.

Labin je, usporedi li ga se s njegovom vizurom od prije desetak godina, praktički neprepoznatljiv u pozitivnom smislu. Koliko je u tom pogledu, po Vama, učinjeno do sad?

Istina, Labin je nakon obnovljenih stotinjak fasada zablistao u pozitivnom smislu. Učinjeno je zaista puno, rekla bih maksimalno moguće u periodu od 2014. kada su krenuli prvi natječaji za sufinanciranje energetske obnove. Ovdje govorite o vizualnom benefitu za Grad Labin, ali on je po meni bitan, no ipak indirektan benefit.

Direktni benefit imaju suvlasnici u sufinanciranoj obnovi u iznosu od 40 do 60% prihvatljivih troškova obnove te u trajno smanjenim troškovima grijanja i hlađenja za cca 50-70 %.

Prije izvjesnog vremena u javnosti se pojavila informacija da bi slično projektu „fasada“, trebao krenuti i projekt ugradnje liftova u stare zgrade. U kojoj je to fazi, i da li je Labin Stan spreman i u tom segmentu zadržati lidersku poziciju u Istri, ali i šire?

O ugradnji liftova puno se pričalo u posljednje vrijeme, ali po mom mišljenju to bi se moglo dogoditi u sljedećem razdoblju financiranja EU (period 2021-2027).

Osim posla vrlo ste angažirana i u politici, predsjednica ste Podružnice IDS-a Grada Labina. Kako doživljavate politiku, kao nuždu i pragmatizam ili kao svojevrsnu strast?

Da, angažirana sam u politici, a nju doživljavam kao i sve ostalo u životu – kao izazov.

Kako velike poslovne i političke obveze usklađujete s privatnim? Koliko važnu ulogu u Vašem životu ima obitelj?

Stabilna obitelj je ključ uspjeha svake osobe, moj suprug i moja djeca su izvor moje energije, moja potpora. Bez njih sve ovo o čemu smo do sada pričali ne bi imalo smisla.

Prateći Vaše aktivnosti na društvenim mrežama može se zaključiti da ste veliki zaljubljenik i svojevrsni promotor knjige? Koji Vam je žanr najbliži, i zašto? Čime se još bavite u slobodno vrijeme?

Knjiga je moj životni suputnik, najbolji prijatelj, antistres terapija. Čitam puno i sve što mi dođe u ruke, ali najviše volim čitati povijesne romane, a osim čitanja u slobodno vrijeme volim pješačiti, putovati i uređivati vrt.

Dosta toga ste napravili, i već sad Vas se može smatrati jako uspješnom, no, za kraj bismo zamolili da izdvojite jedan „projekt-želju“ čiju bi realizaciju smatrali krunom vlastite poslovne karijere?

Obnova stambenog fonda starogradske jezgre je moja posebna želja za kraj moje poslovne karijere.


REKLI SU O DOLORES SORIĆ