Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska Pobjeda protiv banaka!

Pobjeda protiv banaka!

Kako doznajemo iz Glasa Istre, jučer objavljenom presudom Vrhovnog suda predstavnici Udruge Franak ostvarili su konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka u slučaju Franak. U presudi se navodi kako su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima.

Saborski zastupnik stranke Snaga i aktivist Udruge Franak Goran Aleksić na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Vrhovnog suda kazao je kako očekuje da će do lipnja 2023. godine više od 100 tisuća oštećenih podnijeti tužbu. Podsjetimo, za sad je to učinilo već 30 000 ljudi.

Sud EU-a je presudom C-118/17 utvrdio da je ako je valutna klauzula ništetna, u tom je slučaju ništetan i kompletan ugovor. Aktivist udruge Aleksić kazao je kako očekuje da će Vrhovni sud kroz nekoliko mjeseci utvrditi kako su CHF ugovori ništetni, a u tom slučaju je, kazao je, obeštećenje za sto posto veće nego u slučaju kada su ništetne samo kamate i valuta. Od Vrhovnog suda se očekuje i da odluči na koji će način izračunavati obeštećenje za dužnike u švicarskim francima.

Također, Aleksić je pozvao i sve korisnike kredita u francima koji se još do sada nisu učlanili u udrugu Franak da to naprave kako bi dobili pomoć i podršku u vidu kvalitetnih pravnih savjeta.

Još uvijek se iščekuje finalni epilog drame sa švicarskim francima, no današnja presuda je velika pobjeda za sve koji su na svojoj koži osjetili nepravednu borbu malog čovjeka s velikim bankama.

Više o svemu pročitajte u Glasu Istre.