Home STARE KATEGORIJE Nedjeljom u 3 Silvija Rejec Martinčić: Iskrenost, stručnost i brzina su najvažnije u našem poslu

Silvija Rejec Martinčić: Iskrenost, stručnost i brzina su najvažnije u našem poslu

Silvija Rejec Martinčić vlasnica je i osnivačica agencije za nekretnine Alea koja je u posljednjih 12 godina postala sinonim za kupoprodaju nekretnina na Labinštini. Iako ju je „umjetnost“ uhvatiti, makar i na sat vremena, ovog je tjedna za čitatelje Labinske Komune odvojila malo svog dragocjenog slobodnog vremena…

Kada je krenula priča s Aleom, kako ste krenuli s agencijom za nekretnine? Tko danas čini Vašu agenciju?

Agencija je otvorena u travnju 2007. godine s doslovno dva zemljišta u ponudi. Prije toga sam školski odradila tečaj za agenta, položila stručni ispit, te nakon par mjeseci koliko je tečaj trajao, otvorila sam agenciju i pomalo, korak po korak.

Danas smo tu Patricija Gajica, moj muž Masimo i ja, s time da smo Patricija i ja tu stalno zaposlene kao agentice, a Masimo kao diplomirani inženjer građevine se bavi poslovima svoje struke po potrebi agencije i klijenata.

Koliko traje radni dan? Što je u vašem poslu najljepše, a što najružnije?

Teško je sad s nekom brojkom odgovoriti na to pitanje jer ovaj posao ne poznaje radno vrijeme, našim klijentima sam na raspolaganju 24 sata na dan, tako da mi je to postao način života.

Imam osjećaj da danas ne bi bili tu gdje jesmo da nismo klijentima na usluzi kad god to njima treba, ili da na upite ne odgovaramo u najkraćem roku. Međutim, taj način rada sam izabrala jer zaista uživam u svom poslu..

Najljepše? Najljepša je sigurno emocija koju izazoveš kod ljudi, i to najčešće kod kupaca, kad vidiš onu njihovu sreću, oduševljenje, kad znaš da si dobro odradio posao, a najružnije…, nelojalna konkurencija, definitivno.

Sjećaš li se prve prodaje? Možeš li izdvojiti najdražu?

O, da. Bio je to stan u Raši i bila sam oduševljena. Sjećam se i da je sve proteklo kako treba i odrađena je vrlo lako.

Najdraža? Joj, ne znam. Ima puno lijepih situacija, ali recimo mogu izdvojiti onu kad je bračni par nakon više od 50 godina suživota prodao kuću i „preselio“ u starački dom. Ta je bila najemotivnija sigurno.

Što sve danas ima u ponudi Alea Nekretnine? Imamo li konačnu brojku?

Prodavaju se stanovi, kuće, zemljišta i poslovni prostori. Da, imamo brojku koja varira iz tjedna u tjedan, ali trenutno govorimo o 597, što stanova, što kuća, što zemljišta ili poslovnih prostora.

Međutim, želim naglasiti da nam je od brojke važnija činjenica da radimo isključivo na Labinštini i da nema posredovanja na temelju fotografije. Na svim tim nekretninama smo bile osobno, pogledale i poslikale, vidjele kakvo je stanje i apsolutno svaka je pregledana.

Kad bi morala istaknuti tri osobine koje mora imati kvalitetan agent za nekretnine, koje bi izdvojila?

Iskrenost, stručnost i brzina su najvažnije u ovom poslu i čak ih ne bi rangirala, sve tri su jednako važne za mir i zadovoljstvo klijenta.

Kupuju li mladi stambene prostore, imate li upita od mlađe generacije?

U posljednje vrijeme sve više i pretežno se radi o stanovima. Mladi rješavaju svoje stambeno pitanje, ali u tim godinama rijetki imaju financijsku mogućnost da bi gradili ili kupili kuće.

Zna se dogoditi i da dođu sa željom da kupe kuću pa im financijski bude preveliko opterećenje pa se skrase u stanu. Sve ima svoje pluseve i minuseve.

Koliko ima interesa za montažnim kućama?

One su jeftinije, pogotovo na prvi pogled. Do neke mjeru i jesu, ali ne toliko koliko se na prvu čini. Izgradnja takvih kuća nije loš izbor, ali je prodaja istih nezgodan posao. Naime, kod nas je još uvriježeno mišljenje kako je „cigla-cigla“, a kako će montažnu kuću otpuhati malo jači vjetar.

Naravno da nije tako, ali eto, zasad je to mišljenje još uvijek dosta zastupljeno, premda je izgradnja montažnih kuća u zadnjih 10 godina višestruko porasla.

Razmišljate li o širenju posla, ima li smisla i potrebe za tim?

Iskreno i ne previše. Nije problem se proširiti, zaposliti još nekoliko agenata, ali jednostavno, naporno smo radili da bi bili pouzdani brand, imamo pune ruke posla i uspijevamo sve odraditi uz visoku letvicu koji smo si sami postavili.

Povećavanje opsega posla bi možda narušilo kvalitetu odrađenog, a to nećemo dopustiti. Klijenti nas prihvaćaju kao odgovorne i iskrene partnere, a mi to moramo ispoštovati na najbolji mogući način.

Dosta o poslu. Mnogim Labinjanima na spomen Silvije Rejec Martinčić padne ugodan glas i afinitet prema pjevanju. Kada je krenula ljubav prema glazbi?

Nije krenula u jednom trenutku. S tim sam se rodila. Jednostavno, oduvijek sam voljela pjevati, od vrtića, pa minicantanti, pa glazbena škola, pa srednja škola i maštanje o karijeri pjevačice… Cijeli život glazba je dio mene.

Snimila sam 12 pjesama, tri spota, od toga dva samostalna, a jedan kao član jazz kvinteta, sudjelovala na MIK-u, na Story Super Nova Music Talent, na raznim drugim festivalima…Ali, kad sam postala mama, jednostavno su se promijenili prioriteti, te „ganjanje” neke glazbene karijere nije više bio jedan njih.

Međutim, glazba je moja prva ljubav i uvijek je prisutna u nekom obliku. Pjevala sam dugi niz godina sa Elariom Kleva u duetu, pa u Altea bendu sa Aleksejom Hrvatinom, Miljenom Valenta i Igorom Golja, pa zadnjih četiri godine u acustic duetu sa Aleksejom, ali jednostavno, posao mi je takav da ne trpi mnogobrojne ljetne gaže.

Povećanjem poslovnih obaveza pojavila se opasnost da zbog mog eventualnog umora ili dekoncentracije pate klijenti, a to je u mom poslu nedopustivo, pa sam evo, sada opet u nekoj fazi takozvanog mirovanja što se gaža tiče.

Iz riječkih glazbenih krugova doznali smo kako bi ubrzo mogli čuti nešto novo. Koliko su nam informacije točne?

Istina je, snimila sam novu pjesmu koja bi trebala izaći na jesen. Jedva čekam, Olja Dešić je radio tekst, glazbu i aranžman, pjesma je snimljena u studiju Maraton i sad je samo pitanje „tajminga“ kada će pjesma izaći „vani“ – do kraja godine sigurno.

Ova pjesma je nešto zaista drugačije od svega što sam do sada snimila, „sjela” mi je od prve, i jako joj se veselim.

Za kraj, kada bi mogla birati, koji je duet najveća želja?

Ne moram previše razmišljati, s Damirom Kedžom ili Markom Toljom.