Home KOLUMNE Crtice iz saborskih klupa Istarska solidarnost trebala bi postati naš brand

Istarska solidarnost trebala bi postati naš brand

Drage i dragi čitatelji portala Labinska Komuna, od moje posljednje kolumne za ovaj sve čitaniji portal puno se toga zbivalo na političkoj sceni, ali kad govorimo o Istri ono što je najviše uzburkalo (političku) javnost jest pitanje budućnosti vodoopskrbe u našoj regiji, odnosno kako ćemo upravljati vodom – najvažnijim resursom svakog društva.

Nemam namjeru ponavljati već iznesene argumente, mislim da su po tom pitanju i vladajući i vlast imali više prilika da obrazlože svoje stavove. Za potrebe ove kolumne, međutim, htio bih se osvrnuti na načelo solidarnosti u Istri. Načelo koje je stavljeno na kušnju upravo na temu vodoopskrbe.

Zašto bi bogate sredine trebale pomoći manjim općinama koje nemaju iste mogućnosti? Pitanje se, ovako iz prve, čini itekako legitimnim. I siguran sam da bi se mnogi, opet iz prve, s tim i složili. Međutim, i u ovom slučaju, kao i u mnogim drugima, situacija nije crno-bijela. Prvo, treba imati na umu da se gradovi i općine ne smiju, odnosno ne bi trebali voditi kao firme. Politički i poslovni sustav nemaju istu svrhu osnivanja ni logiku funkcioniranja. Naime, u poslovnom sustavu važna je maksimizacija profita za svoje vlasnike, dok je u političkom sustavu najvažnija maksimizacija dobrobiti koju taj sustav ostvaruje za sve svoje građane.

Jednostavnim rječnikom, ako vodite firmu jedino što vas zanima je dobrobit vaše firme. Nije u vašem interesu posuđivati novac ili resurse drugim tvrtkama, a kako će one poslovati jednostavno vas se ne tiče. S druge strane, ako govorimo o politici, stanje je u potpunosti drugačije. Gotovo da nema područje djelovanja koje ne nadilaze granice pojedinačnih gradova ili općina. Zdravstvo, školstvo, turizam, prometnice, infrastruktura sve su to pitanja koja povezuju puno šire područje od jednog grada ili općine. Da bi se ta pitanja riješila, nužno je djelovati zajednički.

Druge opcije jednostavno nema. Dakle, odgovor na pitanje zašto bi bogate sredine trebale pomoći manjim općinama koje nemaju iste mogućnosti je vrlo jednostavan. Jer je to u njihovom interesu. Bogate sredine na obali koji zahvaljujući turizmu imaju veliki proračun ne mogu same izgraditi bolnice, centre za gospodarenje otpadom i ostale velike infrastrukturne projekte. Mnoge investicije su od zajedničkog interesa i samo ih zajedno možemo realizirati.

Toga smo itekako svjesni u Istri. Dodamo li tome i načelo solidarnosti prema onim sredinama koje nemaju iste mogućnosti, onda je, vjerujem, svima jasnije zašto je naša regija toliko naprednija od ostalih hrvatskih županija. U Istri postoji svijest da je itekako važno da se i najmanja općina razvija, da dobije cestu, školu ili infrastrukturu dostojnu 21. stoljeću. Postoji svijest da se moramo držati zajedno ako želimo konkurirati drugim sredinama.

Danas, iako je naš najveći grad na Poluotoku tek šesti ili sedmi po broju stanovnika u Hrvatskoj, imamo daleko bolje pokazatelje od županija čiji su centri nekoliko puta veći od Pule. Uspjeli smo izgraditi najmodernije Sveučilište u državi, u svakom gradu po jednu ustanovu visokog obrazovanja (Veleučilišta, Učilišta i sl.), najmoderniju bolnicu u zemlji koja se upravo završava, itd… Sve smo to učinili zajedničkim snagama, velikih i malih sredina, gradova na obali kao i općina u unutrašnjosti. I time se zaista možemo ponositi.

Navest ću samo još jedan primjer – a to je Istarska razvojna agencija (IDA), koju su solidarno osnovali svi istarski gradovi. IDA je provela EU projekte u vrijednosti od 470 milijuna kuna, a osigurala je 672 milijuna kuna kreditiranja i jamstva za 1034 poduzetničkih projekata. Nema mjesta u Istri koje bi to uspio sam!

To je solidarnost o kojoj vam govorim i o kojoj su mi bezbroj puta kolege po saborskim hodnicima zavidjeli. Neki su mi čak i sugerirali da bi solidarnost u Istri trebala postati naš brand, poput koze, kažuna, ulja i vina, naših prirodnih ljepota, antifašizma, regionalizma i suživota.

Kad vidim kako si u drugim dijelovima Hrvatske podmeću gradonačelnici i župani samo jer pripadaju različitim političkim opcijama, kad vidim da je njihov stranački dres važniji od rješavanja problema njihovih sugrađana, onda mi je jasno koliko je važna solidarnost i zajedništvo. Zato, čuvajmo se od onih koji nas žele razdvojiti. Zajedništvom smo pokazali što možemo, a ono što smo postigli najbolje pokazuje da je to ispravan put.