Home STARE KATEGORIJE Nedjeljom u 3 Nenad Boršić: Ne volim jeftine populiste i čangrizave političare

Nenad Boršić: Ne volim jeftine populiste i čangrizave političare

Mnogi ga nazivaju „dobrim duhom“ labinske politike, točnije Vijeća Grada Labina. Rođeni Labinjan, od oca Zagorca, majke Istrijanke, Nenad Boršić od početka svoje političke karijere dosljedno je vjeran Hrvatskoj demokratskoj zajednici. A sve je počelo početkom devedesetih na poziv Ivana Babića i traje sve do danas. Jedan je od rijetkih primjera političara koji nije nikad bio sudionik političkog “transfernog roka”.

Dugo ste u političkom svijetu, što Vas je tu privuklo?

Politiku sam oduvijek percipirao prvenstveno kao pomoć malim ljudima, naravno u granicama vlastitih mogućnosti. Istina, to vrlo često nije medijski eksponirano, a poznato je da ako nečega nije bilo u medijima – praktički kao da se nije desilo. No, meni je više nego dovoljna satisfakcija zadovoljstvo mojih susjeda i drugih sugrađana.

Često Vam znaju prebaciti da niste dovoljno kritični prema vlasti, a neki oporbeni političara čak tvrde da podržavate poziciju?

Ne opterećujem se tim kvalifikacijama. Već sam rekao da me zanimaju samo konkretni problemi malog čovjeka, i za njih ću se uvijek zalagati. U političkim polemikama, koje za cilj imaju dnevno političko besciljno nadmudrivanje, a koje su u pravilu cilj same sebi, nemam interesa sudjelovati.

Neki se političari vrlo često upuštaju u polemike o temama o kojima, uz dužno poštovanje, niti su stručni, niti kompetentni. Ima takvih i u labinskom gradskom Vijeću.

Kad smo kod labinskog Vijeća, koga cijenite od oporbenih vijećnika, navedite konkretno barem jednoga?

Sve svoje kolegice i kolege poštujem, a dosta njih i cijenim. Ako nekog u oporbi moram istaknuti onda je to prije svih Danijel Mohorović. Njegova pitanja na aktualnom satu u pravilu su uvijek „pun pogodak“, postavlja ih na jedan vrlo šarmantan, ali u isto vrijeme i krajnje argumentiran način.

Nije politički demagog, diskusije mu uvijek za cilj imaju konkretno ukazivanja na neki problem, a posebno mi se dopada što u isto vrijeme najčešće nudi i prijedloge za rješenje istog.

A od vladajućih?

Jako mi se doima aktivnost ženskog dijela vladajuće koaliciji. Osim brojčano, čini mi se da su superiornije i u radu Vijeća kad su vladajući u pitanju.

Izrazito cijenim predsjednicu Eni Modrušan koja znalački vodi sjednice, napose jer gotovo uvijek nađe pravu riječ s kojom čak i najžučnije polemike usmjeri u mirnije vode.

Jednako tako cijenim i nastupe Renate Kiršić, uvijek diskutira vrlo argumentirano i jasno ukazuje na probleme i predlaže rješenja.

Vjerojatno ima i onih koji Vam, narodski rečeno, idu na živce?

Hahaha, naravno ima i takvih ali su u debeloj manjini. U pravilu poštujem sve vijećnice i vijećnike, čak i neistomišljenike, pa i njihovo pravo na vlastiti stav. Ne želim nikog imenovati ali ima onih koji mi ponekad, kako ste rekli, idu pomalo i na živce.

Ne volim čangrizavost u diskusijama, a posebno one koji stalno nešto kritiziraju, pa čak i situacijama kad su te kritike najčešće svrha same sebi. Ježim se od jeftinog populizma.

Rekli ste da nemate previše zanimanja i afiniteta za visoku politiku, ali smo sigurni da i na državnoj razini imate svoje favorite, političare koje (ne)simpatizirate. Krenimo od onih u Vašoj stranci…

Mislim da aktualni predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, iz dana u dan, pokazuje da zaslužuje biti na čelu stranke i na najodgovornijoj, premijerskoj funkciji, u državi. Osim stručnosti, njegova odmjerenost u komunikaciji može biti primjer svima koji se bave politikom. Zbog potonjeg cijenim i predsjednika poslaničkog kluba HDZ-a Branka Bačića, a ugodno mi je iznenađenje i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković. O nesimpatičnim ne bih javno.

Ali o nesimpatičnim u oporbi, pretpostavljamo možete?

Mogu, ali i to teška srca, rekao sam da ne volim širiti negativnu energiju, pa ni mišljenja o ljudima. Ali, evo ako baš moram, kao što sam već rekao ne volim čangrizavosti i politikantstvo koje vrlo često demonstriraju Nenad Stazić i Gordan Maras.

Smije li jedan HDZ-ovac pohvaliti nekog u oporbi?

Ne vidim razloga zašto ne bi smio. Jako mi se dopada način na koji u Saboru nastupaju zastupnici IDS-a. Njihovi istupi su u pravilu kritični, što je razumljivo, ali vrlo rijetko u njima ima pritajenog i prljavog cinizma. Naravno da najviše cijenim i poštujem našeg Tulia Demetliku.

Kako komentirate zadnja dešavanja oko srpske zajednicu u Hrvatskoj, kao i istupe Milorada Pupovca?

Bez sustezanja i bez fige u džepu osuđujem svaki neprimjerni čin, napose ako je on utemeljen na nacionalnom osnovu, bez obzira o kome se radi. Kad je Pupovac u pitanju donekle ga mogu razumjeti, ali mi se čini da ponekad, želim vjerovati nesvjesno, malo i pretjeruje, pa radeći od miša medvjeda, čini kontraefekt.

Vratimo se na labinsku scenu, predsjednik ste Nadzornog odbora Vodovoda Labin, tvrtke koja je u zadnje vrijeme u žiži zanimanja javnost, kako to komentirate?

Mislim da je slučaj tvrtke Vodovod Labin najbolji primjer kako neki političari zloupotrebljavaju svoje funkcije u cilju vlastite promocije bez pokrića, a vrlo često i prikrivenih privatnih interesa, kako svojih tako i bliskih osoba.

Doslovno mi nekad padne mrak na oči kad vidim tko u Vijeću Grada Labina i na koji način diskutira na ovu temu. Ti neodgovorni istupi vrlo često unose sumnju među građane. Pada mi na pamet famozna priča o „Domestosu“. Tako nešto je van svake pameti, ali dva puta prepričanu laž narod zna uzeti i za istinu, vrlo često sa nesagledivim posljedicama.

Mislite da u Vodovodu Labin nema propusta u poslovanju?

Ne mislim, već tvrdim da se Vodovod Labin vodi krajnje odgovorno, da propusta u poslovanju praktički nema, a ako ih i ima, radi se o nekim nevažnim stvarima koji nemaju nikakav utjecaj na ono najvažnije, sigurnost zaposlenika i zdravlje naših građana.

Ne griješe samo oni koji ništa ne rade. Ali, u isto vrijeme nije se rodio tko je svima ugodio, posebno je to nemoguće kad imate veliki broj zlonamjernika.

Unatoč toga mnogi upiru prstom u direktora Dinu Škopca, napose zbog stanja sa odvodnjom u Raši?

Nisam, niti želim biti, odvjetnik direktora Škopca. No, već sam rekao da poslovanja Vodovoda Labin može biti primjer mnogima, tako da na tu temu nemam što dodati. Kad je odvodnja u pitanju Vodovod Labin je tek odnedavno preuzeo od 1 Maja tu djelatnost, tako da je deplasirano i prozivanje na tu temu.

No, tek je nedavno s „mrtve točke“ pokrenut davno planirani projekt Aglomeracije Labin-Raša?

„Ako tim pitanjem tražite odgovornost Škopca, mislim da je to ponovno pucanj u prazno. Moje mišljenje je da se to pitanje također politizira bez osnova, a što je najtragičnije po meni od strane osobe koja je od 2013., kad je projekt započet, bila njegov najveći kočničar. Po meni se radi o unutarstranačkom obračunu u IDS-u na Labinštini, pa je najbolje pustiti njih da taj problem riješe između sebe.

Kakav cijenite dosadašnji mandat gradonačelnika Valtera Glavičića?

Glavičić je po meni najugodnije iznenađenje, usudio bih se reći, na cjelokupnoj istarskoj političkoj sceni. Moram priznati da sam prije izbora bio dosta skeptičan, nisam vjerovao da će dostojno zamijeniti Demetliku koji je u prethodnih 16 godina vodio grad.

No, vrlo brzo me razuvjerio. Pored ostalog daleko je najzaslužniji, ako ne i jedini, upravo za pokretanje projekta Aglomeracije Labin-Raša.

Već šest godina obnašate funkciju dopredsjednika NK Rudar, po čemu ste također atipičan oporbenjak u labinskim okvirima, jer se značajnijim volontiranjem u labinskom sportu do sad bavili isključivo IDS-ovci?

HDZ je uvijek pokazivao senzibilitet spram sporta, posebno tamo gdje je bio na vlasti i mogao konkretnije djelovati. Kad je moj angažman u Rudaru u pitanju mogu ustvrditi da dajem maksimum truda opravdati ukazanu čast, biti dopredsjednik jedne tako značajne udruge koja okuplja najviše članova u Labinu ali i šire.

Što očekujete od narednih lokalnih izbora u proljeće 2021.?

Želio bih da HDZ osvoji tri, a bio bih zadovoljan i s dva mandata za Vijeće Grada Labina.


REKLI SU O NENADU BORŠIĆU