Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska U Rijeci otvoren Riperaj

U Rijeci otvoren Riperaj

Riječani su dobili Riperaj- prvu radionicu za sitne popravke sitnih kućanskih uređaja, razbijenog i oštećenog namještaja, odjeće, igračaka i sličnih predmeta. 

Inicijativa je to riječkog komunalnog društva koje je htjelo osvijestiti građane kako smanjiti količinu otpada te stvoriti mjesto na kojem će građani oštećene ili pokvarene predmete za svakodnevnu upotrebu po principu “uradi sam” i popraviti, te im tako produžiti životni vijek. Na raspolaganju će imati potreban alat, kao i pomoć dvojice majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine.

Radionica veličine 121 m2, čiji dizajn interijera potpisuje Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka, nalazi se na adresi Ulici Ivana Zajca 20/b. Informacija koja zaokružuje cijelu priču je i da je u uređenju interijera iskorišten već ranije korišten namještaj ili dijelovi opreme koji su za potrebe Riperaja preuređeni za ponovnu upotrebu i funkciju. 

Korištenje prostora i alata je besplatno, dok građani trebaju osigurati zamjenske dijelove (kojima zamjenjuju one koje nisu više u funkciji) predmeta koji popravljaju.

Dodatan sadržaj radionici daje i bezambalažni aparat „Bert“, gdje posjetitelji mogu kupiti ekološke prehrambene i neprehrambene proizvode, kao što su maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje te šamponi.

Radno vrijeme Riperaja je dvokratno i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.