Home LABIN Labin - ostalo Halloween u Labinu

Halloween u Labinu

Iako originalno potječe sa zapada, ovaj popularni američki praznik posljednjih godina dobiva sve više poklonika, kako diljem Europe, tako i u Hrvatskoj.

Labinjani su zasigurno već zamijetili grupicu ljudi koja s puno oduševljenja i žara pristupa njegovom obilježavanju. Otkud ljubav prema Halloweenu i je li u cijeloj priči zabavnija ljubav prema kostimiranju, saznali smo od Ivane Stojković, jednom od “članica” ove kreativne ekipe.

Sve je zapravo počelo 2009. godine, a članovi njene ekipe uvijek bili fanovi kostimiranja, ne samo za tipične prigode kao što su Halloween i maškare, već i prilikom obilježavanja rođendana koji su uvijek dolazili s određenim dress codeom. Te godine, par prijateljica (Maja Hamzić, Jelena Batelić, Tamara Gobo te Ivana) napravile su tematski party u Starom gradu u jednom klubu koji danas više ne djeluje. Početni plan brojao je desetak ljudi, da bi do kraja večeri brojka narasla na 50.

I tako je ludnica krenula!

Nešto kasnije, uključila se i Nicole Dobrić, koja je iskazala zavidnu vještinu izrade zombie izgleda. Došle su zatim i Reanna Brajković Relić, Katerina Skandul i Marija Krištić, koje su kompletirale najprepoznatljiviji postav labinske Halloween ekipe. Posljednja, ovogodišnja članica, postala je i Roberta Poropat.

S godinama su maske postajale sve strašnije i kompliciranije, počeli su izlasci i izvan granica Labina, a osvajale su se i simbolične nagrade za najbolje kostime. Bilo je tu svega, od vještica do filmskih likova iz horror filmova i serija.

Poznato je kako nije uvijek jednostavno biti drugačiji u maloj sredini kao što je Labin, no Ivana kaže kako 99% komentara koji dobivaju za svoj trud je pozitivan. A kako i ne bi, jer dok su neke maske bile manje vremenski zahtjevne, pa im je trebalo pola sata, za neke je pak, kao što je to primjerice bila maska zombija, bilo potrebno i do 5 sati.

I na kraju, dobili smo odgovor koji smo tražili: ljubav prema Halloweenu razvila se iz puke kreativnosti, jer se tako najbolje opušta i zabavlja. Najzabavniji dio u cijeloj priči je zapravo planiranje i osmišljavanje kostima koji su ponekad tematski usklađeni, a ponekad si daju slobodu vlastitog odabira. U svakom slučaju, zabave nikad nije nedostajalo.

Iako se možda čini ekskluzivnim društvom, nije teško postati njegovim članom. Kako Ivana kaže: “Bitno je samo biti munjen i boh!”.