Home LABIN Labin - ostalo IDS najoštrije osudio inicijativu saborskog odbora za veterane

IDS najoštrije osudio inicijativu saborskog odbora za veterane

IDS najoštrije osuđuje inicijativu saborskog odbora za veterane koji traži da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, odnosno u praznik nižeg reda. To je posljednja u nizu nacionalističkih provokacija kojim radikalne skupine žele obezvrijediti antifašističko naslijeđe Hrvatske. 

Otkad je HDZ došao na vlast 2015. otvorena je „pandorina kutija“ nacionalizma. Dozvoljeno je dotad marginalnim radikalnim skupinama da diktiraju političku agendu kojom nas žele vratiti u neslavnu prošlost. Sadašnja HDZ-ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ne želi zbog političkog oportunizma tu kutiju zatvoriti. 

Nevjerojatna je učestalost kojom HDZ stavlja Hrvatsku na stup srama. Ono čime se druge zemlje s pravom ponose, HDZ želi izbrisati. Činjenica je da je Hrvatska država stvorena na antifašizmu.

Također, nevjerojatna je prozirnost takvih i sličnih inicijativa, koje se redovno pojavljuju prije donošenja važnih zakona ili konkretno u ovom slučaju proračuna.

Pozivamo premijera i cijelu Vladu da se javno ogradi od ove inicijative. Također, pozivamo premijera da  europsko lice koje pokazuje u europskim institucijama konačno pokaže i u vlastitoj kući.