Home LABIN Labin - ostalo Labinjonska cakavica postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH

Labinjonska cakavica postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH

Vijest koju je večeras gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić prenio na društvenim mrežama dokaz je kako se upornost isplati. Naime, nakon višegodišnjih napora, odlukom Ministarstva kulture labinska cakavica proglašena je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. 

Grad Labin odavno je prepoznao važnost očuvanja i promocije labinske cakavice, pa je svih ovih godina organizirao razne aktivnosti s ciljem njena očuvanja. Tako je još 2014.organizirano  predavanje pod nazivom “Čakavski govor u Istri” predavačice prof.dr.sc. Line Pliško sa Sveučilišta Jurja Dobrile te predavanje o labinskim govorima prof. dr.sc. Ivane Nežić, poslijedoktorandice na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Uslijedila je suradnja s labinskim vrtićima koja je izrodila simpatičnu slikovnicu-rječnik “Naša besedica” koja je bila tiskana u 700 primjeraka te bila preporučena i kao edukativan materijal u aktivnostima vezanim za cakavicu u dječjim vrtićima.

U 2015. projekt je nastavljen izdavanjem zajedničke zbirke 26 autora pisane labinskom cakavicom “Merlići od Ca” u nakladi Grada Labina i Udruge KULTura sNOVA – Kulturni krug Labin.

Ono što je građanima zasigurno najpoznatije je “Ćakuloda na torjonu”, susret dijalektalnih pjesnika koji se svake godine organizira na starogradskom Torionu.

Čestitke svima koji su vrijedno radili na očuvanju jednog od najprepoznatljivijih bogatstva Labina! Labinjonska cakavica je cagodar!