Home STARE KATEGORIJE Kultura - Umjetnost Nova galerija u gradu

Nova galerija u gradu

Jučer je u gornjem Labinu otvorena nesvakidašnja izložba. Već samim ulaskom u dvorište prostora okićeno božićnim lampicama, shvatili smo da to neće biti uobičajen događaj u kojem se držimo određenog protokola, formalno rukujemo i svečano pozdravljamo. Žamor posjetioca otkrio nam je točnu lokaciju, jer smo o lokaciji održavanja znali jedino da se održava na Fortici. Izložba je otvorena na adresi Fortica 6, a topla i vesela atmosfera koju su druženjem kreirali svi posjetioci unijela je malo radosti u uspavan stari grad kakvog znamo u zimskim mjesecima.

Izložbu je organizirala udruga Kreativna akademija Labin koja je formalno s osnutkom započela u 2017. godini dok je s radionicama slikarstva započela ove godine u ožujku. Upravo je ova izložba prikazala radove najzagriženijih polaznika. Osobe su to koje su potpuni amateri, čija prava zanimanja najčešće nemaju apsolutno nikakve veze sa slikanjem ili umjetnosti općenito. No, proučavajući radove i slušajući komentare koje smo prečuli na izložbi, složili bismo se kako izloženi radovi ne odudaraju od radova akademskih slikara.

Simpatična prizemnica sinoć je pokazala svoju polivalentnost: prostor koji je bio možda i pretijesan za sve posjetitelje izložbe inače služi kao prostorija za vježbanje i stvaranje radova. No, saznali smo kako je polaznicima pak najdraži vrt, kada pronađu zaklon u hladu opuštajući se od svakodnevnih obveza stvarajući nešto kreativno.

Raspitali smo se i kako je sve krenulo. U vrijeme kada su neki od inicijatora započinjali, nije bilo ovakvih sadržaja u Labini, pa su stoga priliku za kreativno izražavanje potražili u Puli. No, odlasci u Pulu su često znali biti i naporni, zahtijevali su određeno vremensko izdvajanje, ali i ono financijsko. Htjeli su nešto napraviti u Labinu i tako je zapravo nastala udruga. Od Grada su dobili prostor (u kojem su pod najmom) koji nije bio u potpunosti adekvatan. Slobodnijim načinom pisanja možemo reći da je prostor vidio i bolje dane, a i stolarija je bila dotrajala. No, zasukali su rukave te uzeli stvar u svoje ruke. Prijavom na neke natječaje dobivena su i poneka sredstva za adaptaciju, a pomoć u sređivanju prostora dobili su i od Grada. No, bilo je tu i osobnih izdvajanja, a ponajviše truda, vlastitog vremena i rada na volonterskoj razini.

Predsjednik udruge je Patricio Franković, slobodni umjetnik koji je ujedno i voditelj  radionica. Velik je i svestran kreativac koji se tijekom života dokazao u više područja, a danas je, između ostalog i bravar. Osim njega, potpredsjednica je Zvjezdana Lukšić, Patricijeva desna ruka i životna partnerica. Radionice koje se održavaju jednom tjedno, srijedom i četvrtkom, okupljaju desetak odraslih u 2 termina te petero djece koji su već u ranoj dobi otkrili ljubav prema likovnom izražavanju.

Iako je izložba bila otvorena samo jučer, na najljepši je mogući način okupila ljude u ovom predblagdanskom razdoblju, jer svi su htjeli podržati svoje najmilije: majke, bake, sestre, prijatelje, koji su na jedan dan postali umjetnici čiji se radovi izlažu u galerijama. Nudila se i prava zakuska, spravljena od domaćih kolača koji su unijeli jednu topliju notu naspram već generičkih cateringa koji se dostavljaju na javnim događajima.

Pozitivan je to primjer aktivnog građanstva koji malim promjenama mijenja svijet i organiziranim sadržajima uvodi veću kvalitetu života u svakodnevicu malog grada. Udruga za sljedeću godinu već planira i nove, drugačije radionice osim kreativnih, a želite li se i vi uključiti, savjetujemo vam da ih kontaktirate putem Facebook stranice.