Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska Prva škola dokumentarnog filma u Rijeci

Prva škola dokumentarnog filma u Rijeci

Početkom nove godine počinje prva škola dokumentarnog filma u Rijeci. Riječ je o novom programu Filmaktiva, riječke udruge za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Program u trajanju od 6 mjeseci namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Iskustvo je nepotrebno – sve što ne znate možete naučiti upravo ovdje.

TEORIJSKI I PRAKTIČNI DIO

Program je podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi.

PREMIJERA RADOVA NA STIFF-U

Premijera radova snimljenih u školi predviđena je za 7. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) posvećenom studentskom i debitantskom filmu koji će se održati sljedeće godine.

Nastava će se održavati svaki tjedan, početno s 16.01.2020. i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjima satima subotom.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Solomon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića i svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

BESPLATNO SUDJELOVANJE

Za prijavu je potrebno ispuniti motivacijsko pismo koje se šalje na filmaktiv@filmaktiv.org najkasnije do 20. prosinca. Prima se 10 polaznika u dobi od 17 do 30 godina, a sa svim zainteresiranim polaznicima će biti obavljen intervju. Pohađanje škole je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme koji se po završetku škole vraća polaznicima.