Home STARE KATEGORIJE Nedjeljom u 3 Romano Grižančić: Moj najveći prioritet je pokretanje škole boćanja u Labinu

Romano Grižančić: Moj najveći prioritet je pokretanje škole boćanja u Labinu

Na kraju godine koja je u Labinu, kad je sport u pitanju, bila obilježena boćanjem, iskoristili smo prigodu za intervju s Romanom Grižančićem, izbornikom hrvatske ženske reprezentacije i trenerom ženske ekipe BK Labin.

Svi su složni – bila je ovo godina boćanja kad je labinski sport u pitanju? Komentar godine, je li ti žao zbog nečeg, je li se uopće moglo nešto više?

Slažem se, bila je ovo godina boćanja kada je labinski sport u pitanju i to jedna od povijesnih godina.Boćarice su ponovile uspjeh osvojivši prvenstvo države i broncu na KEP-u, a boćari su nakon 20-ak i više godina ponovno u 2. boćarskoj nacionalnoj ligi. Nema mi zbog čega biti žao jer mislim da su ovi ostvareni dometi, trenutno, realna ljestvica boćanja u Labinu.

Boćarice su po drugi put prvakinje države, mogu li one (p)ostati brand labinskog sporta? Očekuješ li obranu titule u 2020. ?

Pa nekako mi se i čini da je boćanje, uz naravno nogomet i rukomet, već odavno brand labinskog sporta a pogotovo u zadnjih nekoliko godina naše boćarice koje ostvaruju odlične rezultate.

Naravno da očekujem obranu titule 2020., premda u ovakvom sustavu natjecanja gdje u završnici (završnom turniru) odlučuju jedna ili dvije utakmice, uvijek treba biti oprezan. Imamo ekipu za to, ako se odradi u skladu s mogućnostima i ako bude zdravlja, nadat ćemo se ponoviti ovogodišnji uspjeh. Prvenstvo je još u tijeku, a najteže utakmice tek predstoje pa idemo kolo po kolo.

Izlazak u Europu ove godine neće biti u Hrvatskoj, već Vas čeka putovanje. Kako komentiraš odustajanje od prakse da se Kup europskih prvakinja ne igra na Čavlima?

Nemamo još konačnih informacija gdje će se održati završnica KEP-a za žene. Najprije treba osvojiti prvenstvo pa se onda spremiti za Final four Europe. Do sada je domaćin natjecanja imao direktno pravo nastupiti bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

Mislim da je to malo nelogično jer se može desiti da ekipa koja nije prvak osvoji naslov EP. Sigurno je da bi za bilo koju našu ekipu bilo financijski i tehnički lakše „odraditi“ završnicu u Čavlima, ali eto ako budemo u prilici, sigurno ćemo sudjelovati gdje god se ovo natjecanje održalo.

Boćari su osvojili Treću HBL Zapad i zasad mirno plove drugoligaškim morem. Može li Labin imati boćarskog prvoligaša, što nedostaje za to?

Trenutno je realni domet boćara sredina 2. HBL a gdje se i boćari trenutno i nalaze. Za viši rang potrebno je imati barem dvojicu kvalitetnih brzinaca. Također je potrebna stručna osoba koja će vršiti funkciju voditelja ekipe i tako rasteretiti trenutačne voditelje-igrače.

Dakle uz dva brzinca, malo drugačiju organizaciju treniranja, ali i dodatnu motivaciju igrača kroz nekakve financijske programe Labin bi u dogledno vrijeme mogao imati prvoligaša. Za sada je druga liga realni domet.

Sagrađena je i boćarska dvorana, jesu li otklonjeni svi problemi, uspijevate li svi trenirati sukladno željama?

Puno se „priča“ o našem boćarskom objektu i to u negativnom kontekstu, a prije svega zbog nekih nedostataka. Nažalost, još uvijek nisu svi nedostaci riješeni, ali radi se na tome i vidljivi su pomaci. S druge strane, definitivno, bez krova na glavom ne bismo mogli odraditi svoje aktivnosti i ne bi mogli nastupiti u rangovima u kojima se sada natječu ekipe BK Labina.

Svi treniraju sukladno željama, a i više od toga. Možda bi trebalo još i konkretnije definirati način upravljanja objektom, ali ja sam optimista i gledam sve s pozitivne strane. Ipak smo godinama ovisili o nebu. Siguran sam da će se postojeći nedostaci vrlo brzo riješiti.

Ponovno se pokrenula boćarska zimska liga, jesi li očekivao više interesa ili je ovo optimalno za našu sredinu?

Nakon dužeg vremena pokrenuli smo zimsku ligu i interes je očekivan i optimalan za našu sredinu, a i zbog činjenice da su u tijeku i zimske lige u ostalim gradovima Istre gdje su se i neke ekipe s Labinštine već i prije prijavile.

Rad s mladima je na Labinštini na solidnom nivou, ali uvijek može bolje. Što priželjkuješ na tom planu u 2020.?

U 2020. (veljača, ožujak) planira se pokretanje škole boćanja za curice i dječake. To će biti u sljedećoj godini i moj najveći prioritet. Pokušat ćemo u školama na neki način pridobiti djecu da se počnu baviti ovim sportom. Do sada smo bili ograničeni s vremenskim prilikama.

Nažalost je boćanje zbog svoje karakterističnosti dosta težak sport za prihvatiti i naučiti, a i djeca ga skoro nigdje i ne mogu pratiti u odnosu na druge sportove. Pokušat ćemo djeci približiti i druge varijante boćanja, koje su možda pristupačnije, kao što su npr. petanque.

Kako je došlo do angažmana Rije Vojković, jeste li s njom u kadru u poziciji da će biti iznenađenje ako ne osvojite prvenstvo?

Kao što sam i u uvodu napomenuo, imamo ekipu za obranu naslova, ali uvijek treba biti na zemlji i odraditi utakmicu po utakmicu. Na kraju odlučuju jedna ili dvije tekme. Nadam se da iznenađenja neće biti.

I u 2020. ostaješ izbornik ženske boćarske reprezentacije. Koliko ti to oduzima vremena, koliko se baviš tom funkcijom?

Ovo će mi biti 5. godina da obavljam izborničku funkciju. Uz sve ostale aktivnosti i ova iziskuje dosta vremena kroz cijelu godinu. Ponekad je uistinu teško biti izbornik jer uvijek ima onih koji se ne slažu s tobom i koji te zbog nekih razloga ne vole i to od ostalih trenera pa i igrača.

Dosta je tu stresnih situacija, ali to je za mene posve normalno kod obavljanja ove funkcije i tako moraš prihvatiti ali isto tako moraš biti ustrajan, strpljiv i na kraju kod izbora igračica dosljedan u svojoj odluci.

Moraš imati vjeru u sebe i svoju odluku, naravno, uzimajući u obzir najbolje rezultate, ali ponekad i slušati svoje srce.

Što želiš labinskom boćanju u narednoj godini?

Prije svega svim boćaricama i boćarima želim svako dobro i puno zdravlja u narednoj godini. Neka boćari ostanu u zlatnoj sredini Druge HBL, boćarice neka ponove ovogodišnji uspjeh, a našim juniorima da se plasiraju na Final four.

Isto tako želja mi je da se pokrene omladinska škola te da se saniraju svi nedostaci u našem gradskom boćalištu. Nadam se da će i muška i ženska ekipa ostati na okupu uz možda još koje zvučno pojačanje. Sretan Božić i Sretna Nova Godina.