Home Ostalo Danas je Blue Monday

Danas je Blue Monday

Upravo se današnji ponedjeljak, treći po redu, smatra najdepresivnijim ponedjeljkom u godini. Prvi takav obilježen je još 2005. godine, a za njegovu detekciju zaslužan je psiholog Cliff Arnall iz Cardiffa koji je u svoju formulu uvrstio varijable kao što su vremenske prilike (jer zima traje već neko vrijeme), dugove na računu nakon blagdana, termin kad stiže sljedeća plaća, novogodišnje odluke u čijem provođenju smo polako posustali, nisku razinu motivacije… 

izraz “Blue Monday” našao je svoje mjesto i u svijetu kapitalizma, gdje su ga mnogi iskoristili u promotivne svrhe u cilju stjecanja veće dobiti. No, psiholog s kojim je krenula popularizacija ovog termina rekao je kako on nije htio ovaj ponedjeljak učiniti negativnim, već ga iskoristiti kako bi motivirao ljude.

Ako vas zanima kada bi pak bio najsretniji dan u godini, gospodin Arnall je izračunao kako bi to bilo u lipnju, točnije između 24. i 26.lipnja. Možda zapravo gospodin Arnall jednostavno više preferira toplije, nego hladne dane. Njegova teorija nije znanstveno dokazano, ali ono što je sigurno je da ovakve vijesti dobro dođu za unos malo veselja u ionako tmurne ponedjeljke.