Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska Drugačiji doček nove godine

Drugačiji doček nove godine

Mali Lošinj se ove godine priključio ostalim europskim zemljama koje su odlučile novu 2020. godinu dočekati bez vatrometa. Iznos koji se ranijih godina u Malom Lošinju koristio za troškove vatrometa prenamijenit će se za nabavu potrebne opreme i alata za Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu u Malom Lošinju. 

Već se duže vrijeme špekulira o negativnim utjecajima koji vatromet ima na društvo i okoliš. Poznati su mnogobrojni slučajevi stradavanja ptica, a s negativnim reakcijama već su se do sada susrele mnoge manifestacije koje imaju tradiciju otvaranja programa upravo ovakvim načinom proslave. Vatromet smeta i djeci i starijim osobama, ali i psima, kojima je sluh puno osjetljiviji no ljudima.

Gradonačelnica Lošinja Ana Kučić je za morski.hr rekla da otok radi na svim poljima održivog razvoja, te su smatrali da bi u to svakako trebali spadati i drugačiji načini proslave nove godine. Uzimajući u obzir i da i u Lošinju, kao u ostatku Hrvatske postoji manjak zdravstvene opreme što rezultira i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom, smatrali su kako je suludo ionako nedovoljne financijske resurse trošiti na nepotrebne izdatke. Željeli su sredstva usmjeriti za nabavu medicinskog aparata koji će olakšati život njihovim građanima, ali i gostima. Trošak vatrometa bi iznosio oko 30-ak tisuća kuna, a otprilike toliko košta i aparat za testiranje krvi.

Inače, Lošinjane je u 2020.godinu uveo Petar Grašo, a zanimljivo je napomenuti i da je cijeli prosinac bio pun humanitarnih aktivnosti u kojima su prikupili više od 60.000,00 kuna koji su utrošeni za nabavku didaktičke opreme za dječji vrtić jasličke skupine i nabavku preciznih kirurških instrumenata za ambulantu.