Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska Novosti u mjerama aktivnog zapošljavanja

Novosti u mjerama aktivnog zapošljavanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine na svojim stranicama objavljuje Mjere aktivne politike zapošljavanja iz njegove nadležnosti. Ova, 2020.godina dovela je i neke novosti.

KRAJ STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

Mjere za 2020. više ne obuhvaćaju mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva. Kako kažu, do ukidanja je došlo zbog promjena na tržištu rada. Kako je priopćeno iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naglasak u davanju potpora za zapošljavanje bit će stavljen na mjeru pripravništva koja će, kako tvrde iz HZZ-a, mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Ističu i da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost”.

SAMOZAPOŠLJAVANJU VEĆA SREDSTVA

Povećala su se i sredstva dostupna za korištenje mjere za samozapošljavanje. Osim toga, uvedene su i tri vrste potpora s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt, dok su u mjere obrazovanje i osposobljavanje uvedene nove podmjere. Tako najniža mjera iznosi 75.000,00 kn za regije najvećeg razvitka u HR, pa sve do 100.000,00 za slabije razvijena područja.

BOLJI UVJETI ZA OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE

Kada govorimo o Obrazovanju i osposobljavanju, uvedene su izmjene u mjeri osposobljavanja nezaposlenih osoba kod poslodavca i to u smislu povećanja iznosa naknade za mentore – 1.000 kuna za jednostavne programe po osobi, 1.200 za složenije programe i 1.500 za jako složene programe. Također, uvedene su i nove podmjere – Obrazovanje zaposlenih, Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja te Aktivacijski program.

Sve ostale mjere provjerite na stranicama Zavoda za zapošljavanje.