Home LABIN Labin - ostalo Održana parlaonica Gradskog vijeća mladih o uzorima 20. i 21. stoljeća

Održana parlaonica Gradskog vijeća mladih o uzorima 20. i 21. stoljeća

„Uzori 20. stoljeća promicali su kvalitetnije vrijednosti od uzora 21. stoljeća“, bila je tema sinoć održane parlaonice Gradskog vijeća mladih u okviru Labin Zdravog grada u kojoj su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“ i Matije Vlačića te učenici Srednje škole Mate Blažine, a bila je otvorena i za ostale zainteresirane građane.  

Pozivam vas da u ovoj parlaonici svi vi aktivno sudjelujete i pokažete svoje vještine ne samo iskazivanja stavova već i slušanja drugih, kulturnog ophođenja i međusobnog bodrenja. Cilj parlaonice je naučiti zalagati se za svoje stavove i mišljenja, ostvarivati ih na demokratski i kulturan način, naučiti slušati kada netko drugi govori i braniti svoj stav u uvjetima fair play ponašanja“, u uvodu je članovima Gradskog vijeća mladih poručila koordinatorica Labin Zdravog grada, Vesna Blažina.  

Afirmacijska i negacijska grupa koje su bile podijeljene sa po 10 učenika u svakoj grupi, zdušno su se borile i podupirale svoje teze argumentima. U naizmjeničnoj diskusiji dviju grupa, afirmacijske i negacijske, učenici su iznosili svoje stavove, za i one protiv. Na ovaj način, trajalo je nešto više od jednog sata dinamično nadmetanje argumentima za i protiv, što su  članovi tročlanog žirija, Vesna Blažina, Borjan Batagelj i Dubravka Ujčić Lukšić budno pratili, jer je na kraju trebalo donijeti konačnu ocjenu.  

Gošća parlaonice bila je Neda Milenkovski, učiteljica u mirovini, članica Hrvatskog kniževnog društva Rijeka i Križevačke udruge pisaca i pjesnika, voditeljica je Podružnice Istra i Kulturnog kruga Labin, promotor očuvanja izvornog labinskog govora kao dijela nematerijalne baštine Labina i Labinštine. Neda je podržavala afirmacijsku skupinu. Druga gošća bila je Ana Tavić, diplomirana ekonomistica smjera menadžment, mlada nada komunikacijske industrije, kreativka s velikom potencijalom i dugogodišnjim iskustvom u neprofitnoj organizaciji. Ana je podržavala negacijsku skupinu.

Tročlani žiri, nije imao laku zadaću pri donošenju konačnog suda. Konstatirali su da su članovi Gradskog vijeća mladih mlade osobe s jasno izraženim stavovima. U dinamičnoj diskusiji afirmacijske i negacijske skupine, žiri je u malim nijansama prednost ipak dao afirmacijskoj, i time pobjedu 2:1. Bez obzira na ishod, Grad Labin je sve sudionike nagradio kino ulaznicama, a na njima je da se dogovore koji će film pogledati u veljači. Parlaonicu je moderirala Silvana Fable.