Home STARE KATEGORIJE Labin - Gradonačelnik Održana sjednica Programskog odbora obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika

Održana sjednica Programskog odbora obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika

Programski odbor obilježavanje 500. obljetnice rođenja najslavnijeg Labinjana, reformatora, teologa, lingviste, filozofa i crkvenog  povjesničara Matije Vlačića Ilirika na svojoj jučerašnjoj sjednici potvrdio je program obilježavanja koji će započeti 3. ožujka na sam dan Vlačićevog  rođenja te trajati do mjeseca listopada. Zbog duljine trajanja i opsežnosti,  Program će i nadalje ostati otvoren za uključivanje sa svojim prijedlozima i idejama  građanima Labina ali i svim ostalim partnerima iz Hrvatske i Europe.

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, ujedno i  predsjednik  Programskog odbora  obilježavanja godine Matije Vlačića Ilirika tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što su u program obilježavanja uključene sve labinske škole i institucije, ali i važnost što će obilježavanje povijesne obljetnice rođenja  naše najistaknutije i najpoznatije povijesne ličnosti  izaći iz okvira lokalnog obilježavanja te imati značajne nacionalne i međunarodne programe.

Od događaja u Labinu izdvaja se  5. Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik, izdavanje edukativne knjižice za učenike labinskih osnovnih i srednje škole, produkcija i izvedba kazališne predstave o životu i stvaralaštvu Matije Vlačića Ilirika, dokumentarni film HRT-a o životu i radu Vlačića, izložba vrijednih knjiga u Narodnom muzeju Labin. Dogovorena su i događanja u Zagrebu, Osijeku, a u Beču i Regensburgu će se ove jeseni održati tri znanstvena skupa na temu Vlačića. U Wittenbergu  će Grad Labin postaviti ploču na kuću u kojoj je živio Vlačić, ali jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja bit će travnja u srcu Europskog parlamenta, gdje će biti  organizirana dokumentarna izložba  o Matiji Vlačiću na kojoj biti promovirana kultura, jezik i turizam Labina , a koju je omogućio i podupro Europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500- te obljetnice.

„ Labinjani Matija Vlačić Ilirik, prije 500-godina bio je građanin Europe stoga zahvaljujem svima koji će svojim uključivanjem u program pridonijeti nacionalnoj i međunarodnoj promociji Vlačića i njegovog  izuzetnog utjecaja na  filozofski i teološki  nauk 16. stoljeća a koji ne prestaje intrigirati znanstvenike do danas. Predsjedavanjem gospodina  Valtera Flege, eurozastupnika   Počasnim odborom kao i učešćem svih ostalih članova Počasnog odbora koji predstavljaju eminentne kulturne i znanstvene institucije u Republici Hrvatskoj uvjereni smo da će 500-ta obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika biti svima nama dodatni zamah za daljnju turističku i  znanstvenu promociju Vlačića  i njegovog rodnog Labina, .

Članovi Programskog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika uz predsjednika Valtera Glavičića su Danijel Mohorović, Danijela Mohorović, Tullio Vorano, Vedran Kos, Dijana Muškardin, Loredana Ružić Modrušan i Borjan Batagelj.