Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Istra Sutra Noć muzeja

Sutra Noć muzeja

Ove godine će se diljem Hrvatske obilježiti jubilarna 15. po redu manifestacija koja za cilj ima popularizaciju posjeta muzejima i prigodnim institucijama što postiže besplatnim ulazom i zanimljivim popratnim programom. I Labin se uključio u obilježavanje Noći muzeja te je za sve posjetitelje pripremio bogat program, a što možete popratiti, provjerite u nastavku.

U labinskom muzeju Noć muzeja počinje u 20:30 otvaranjem izložbe „2020. godina u znaku velikih obljetnica“. Godina je to u kojoj Narodni muzej Labin obilježava tri velike obljetnice značajne ne samo za lokalnu sredinu, već i puno šire. Muzej obilježava 500.godine rođenja Matije Vlačića Ilirika, znamenitoga teologa, filozofa, reformatora i protestanta. Osim toga, slavi i 60 godina osnutka Narodnog muzeja Labin kao centralne muzejske ustanove Labina i Labinštine, ali i pokretača mnogobrojnih kulturnih događanja i likovnih izložbi (između ostalog i čuvenog likovnog pokreta  “Labinski atelieri”). Naposljetku, obilježava i 45. godina otvorenja Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika koja je nastala kako bi obilježila 400. obljetnicu njegovu smrti.

Novost je svakako i Informacijsko-interpretacijska soba posvećena povijesti rudarenja na Labinštini. Dugo iščekivana, javnosti će se prigodno predstaviti upravo na Noć muzeja. Inače, Informacijsko-interpretacijska soba je nastala u sklopu INTERREG projekta “Inspiracija” kojem je cilj  revitalizacija hrvatskih i slovenskih gradova s bogatom industrijskom baštinom (Trbovlje, Slovenska Bistrica, Labin i Rijeka) kroz stvaranje novih sadržaja u kulturi i turizmu koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte.

Narodni muzej Labin tako dobiva novi kvalitetan i atraktivan muzejski sadržaj koji će omogućiti i izlaganje za javnost do sada nepoznatih muzejskih izložaka posvećenih rudarstvu, koji su bili pohranjeni u depou.

Uz navedene izložbe koje se održavaju u Narodnom muzeju Labin, u Muzeju Grada Kaštela gostuje likovna izložba posvećena pedesetoj obljetnici Labinskih ateliera. Izložbu će otvoriti prof. Tullio Vorano.

Želite li se zasladiti ili opustiti uz piće, od 21 h, pa sve do 2 ujutro u Gradskoj vas loži čeka zabava uz kuhano vino, fritule i DJ-a.

Ako niste iz Labina i željeli biste posjetiti neki drugi grad, evo što vas u ostatku Istre (i u Rijeci) očekuje:

BUJE:

Noć muzeja u Bujama počinje u 17.30 u artROOM-u (foyer kino dvorane) kreativnom radionicom za djecu pod vodstvom Else Mazalović Demark. Program se nastavlja u 19 sati otvorenjem izložbe „Motiv iz Istre“ Božidara Jakca. Inače, zahvaljujući donaciji Istarske Županije, prošle je godine Pučko otvoreno učilište Buje , otkupilo sliku Božidara Jakca „Motiv iz Istre“. Značajno je to ekspresionističko djelo s motivom istarskog krajolika s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Slika koje se smatrala zauvijek izgubljenom, pronađena je nakon 90 godina u Zagrebu, a povodom Noći muzeja ponovo će biti predstavljena javnosti. Nakon toga, uslijedit će druženje uz glazbeni program.

BUZET

Povodom ovogodišnje Noći muzeja u buzetskome će se Zavičajnom muzeju u petak 31. siječnja s početkom u 18:00 sati održati predavanje Matije Nežića i izložba autora Saše Nikolića pod nazivom “O starom Hotelu Fontana” u Buzetu.

Hotel Fontana u Buzetu, sagrađen sredinom XIX. st. i konačno srušen 8.8. 1981.g., generacijama (starih) Buzećana bio je nezaobilazno mjesto na kojem su se odvijali brojni susreti, svadbe, zabave i društvena događanja. Kompleks zgrada oko hotela bio je i više od toga: trgovina, vinski podrum, skladišta, benzinska stanica i radiona vlasnika obitelji Cerovaz koja je svime time upravljala do 1945. godine.

Broj muzejskih predmeta koji se odnose na nekadašnji Hotel Fontana u Buzetu u fundusu Zavičajnog muzeja nije velik. Uglavnom se radi o razglednicama datiranim u vrijeme od početka do kraja 70-ih godina prošloga stoljeća. Nekima od njih nakladnici su bili  poduzeće Antonio Cerovaz & C.TI. ili Massimo Cerovazzi, nekadašnji vlasnici Hotela Fontana. Nekoliko dokumenata pokazuje kako se nekadašnji vlasnici nisu bavili samo hotelijerstvom, već su primjerice iznajmljivali svoje automobile za različite potrebe. Vrlo su uredno i precizno popisani i dugovi koji prema njima postojali.

Iz vremena nakon oslobođenja 1945. godine izložen je cjenik pića i jelovnik iz sredine 70-ih godina, kao i motiv Buzeta iz 1949. godine autora akademskog slikara Stjepana Kukeca.

U stalnom postavu Muzeja nalazi se veliko ogledalo datirano u 2. polovicu XIX.st. koje se izvorno nalazilo na prvome katu Hotela, jedan od rijetkih sačuvanih hotelskih predmeta iz toga razdoblja.

MEDULIN:

Udruga MedulinArt organizirat će od 19:00 do 23.00 izložbu inspiriranu njenim logom odnosno sovama. U Multimedijalnom centru Medulin – 3mc izložit će unikatne, ručno rađene radove – bit će tu slika, fotografija, ručno rađenog nakita u mnoštvu tehnika i materijala, ilustracija, quilling radova, radova na svili, radova na staklu, drvu, kratkih priča, dašak mode, torba, keramike, slastica… Tijekom izložbe , posjetiteljima će biti omogućeno upoznavanje s tetoviranjem, naravno, s motivom sove koje će na licu mjesta raditi tattoo majstor.

PAZIN:

U državnom arhivu u Pazinu od 18.00 – 19.30 bit će moguće razgledavanje izložbe “Život i djelo” Vladimira Nazora uz stručno vodstvo. Od 19:30 do 21:00 održat će se edukativna radionica Nazorovi sati. Od 18:00 do 21:00 bit će moguća prigodna prodaja izdanja arhiva.

POREČ:

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio Parentino i ove je godine pripremio bogat program u Noći muzeja. Programi će se odvijati u prostoru Zavičajnog muzeja Poreštine / kafić Lapidarium, ul. Decumanus 9. i u Istarskoj sabornici, ul. M. Laginje 6, od 18 do 23 sata.

18.00 – 19.00- kreativna radionica za djecu osnovnoškolske dobi koju će voditi kustosica i voditeljica zbirki Kulturno-povijesnog, Etnografskog i Galerijskog odjela Zavičajnog muzeja Vltava Muk

18.00 – 19.00- stručno vodstvo po starogradskoj jezgri uz vodiča Davora Mundu, kustosa i voditelja Prapovijesne zbirke, Srednjovjekovne i Novovjekovne zbirke Arheološkog odjela Zavičajnoj muzeja

19.00 – 20.00 – predstavljanje knjige dr. sc. Elene Uljančić “U modi- kultura odijevanja porečkih plemenitih građana (1650.-1720.)”

20.00 – 21.30- razgovor s kazivačima “Urbanizam Poreča dana”

21.30 – 22.00- predavanje pod vodstvom Davora Munde “Porečka prapovijest i muzej”

22.00 – 23.00- dramska predstava “Spiriti e briganti”

PULA:

Arheološki muzej Istre

18:00- 01:00 Izložbom „ZNANOST NARODV – Povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre“ koja će se održati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca obilježava se 50-godišnjica osnivanja „Propagandno – kulturne službe“ Arheološkog muzeja Istre, čiji je sljednik današnji Edukacijski odjel te 70-godišnja veza Arheološkog muzeja Istre s posjetiteljima, slijedom otvorenja prvog stalnog postava Muzeja krajem siječnja 1949.

18:00- 01:00Izložbu iz programa “Prozor u prošlost”, pod nazivom “Peka: tradicija pod žeravicom”, autora Veseljka Bašića prati i popratni katalog u kojem su prezentirani ulomci i rekonstrukcije keramičkih peka koje datiraju od prapovijesti, preko antičkog razdoblja, sve do srednjega vijeka.

21:00- 01.00 Tradicionalni rock koncert u podzemlju amfiteatra

18:00 -21:00 Stručno vodstvo upoznaje vas s Amfiteatrom uz već tradicionalnu ponudu čaja i kuhanog vina. Ture počinju na svaki puni sat (18:00, 19:00 i 20:00).

18:00- 21:00″ Izložba “U temeljima grada, iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra”- prikazuje Jadran i Zadar u 1. tisućljeću prije nove ere, a probrana arheološka građa razotkriva dio svakodnevnog života zadarskih Liburna (Galerija C8, Carrarina ulica 8)

Kuća istarskog maslinovog ulja

Smještena u središtu grada Pule, vodi nas kroz povijest i sadašnjost istarskog maslinarstva. Saznat ćete zašto su još Rimljani izrazito cijenili istarsko maslinovo ulje te kako su ga prerađivali; kako se ono prerađuje danas i koje su tajne u stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Svakog posjetitelja očekuje i vođena degustacija istarskog ulja uz edukaciju kako prepoznati vrhunsko maslinovo ulje te kako ono utječe na naše zdravlje. Program traje od 18:00 do 23:00, a vođene ture počinju u 18.30, 19.30, 20.30 i 21.30.

RIJEKA:

Astronomski centar Rijeka

Program u Astronomskom centru Rijeka posvećen je svemirskim obljetnicama. Program u digitalnom planetariju u organizaciji Rijeka sporta od 18 do 23 sata uključivat će filmove i show-ove edukativno-zabavne tematike. Predavanja u Velikoj sali u organizaciji članova Akademskog astronomskog društva Rijeka odvijat će se od 18.30 do 22.30 sati.

Također, od 18 do 23 sata svi posjetitelji moći će crtati inspirirani svemirskim obljetnicama (rampa), promatrati mikroskopom, slagati puzzle, pogledati stare teleskope i prezentaciju o orijentaciji na nebu. Uz dobre vremenske uvjete, bit će organizirano promatranje teleskopima na terasi Centra.

Caffe bar Galileo od ponoći do 2 sata organizira druženje uz „Throwback“ i glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih godina. Točnu satnicu pronađite ovdje.

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke organizira u Noći muzeja 2020 posjet stalnoj izložbi “Riječki torpedo – prvi na svijetu” u željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4. Izložba je obogaćena novim i restauriranim predmetima. Posjetitelji će također moći vidjeti samo za tu prigodu izložene originalne nacrte primjerka torpeda isporučenog iz Rijeke Norveškoj 1875. godine. Eksponati se mogu pogledati uz stručno vodstvo, koje se organizira u 19 i u 21 sat. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta priređuje se edukativna radionica. Uz prigodnu prodaju muzejskih izdanja s popustom, posjetitelji će moći kušati čaj “torpedo” riječkog Samovara. Točnu satnicu pronađite ovdje.

ROVINJ:

Noć muzeja se u Rovinju održava na više lokacija: Tri etaže Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Gradska palača, Centro di ricerche storiche di Rovigno (Centar za povijesna istraživanja Rovinj), Multimedijalni centar Pučkog otvorenog učilišta Rovinj-Rovigno, Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno, a dok Ekomuzej Batana priprema stalni postav, batane su na Malom molu spremne za noćnu đir pod feralom

Manifestacija koja će se održati od 18:00 do 00:00 obuhvaća Izložbe, predstavljanja, predstave, zabavu, okrepu i prijatelje muzeja koji otvaraju vrata  gostima.

18:00-19:00 Otvaranje manifestacije i predstavljanje restauracije i deplijana “Rovinj, Balbijev luk

18:00- 00:00 izložba “Otisci utisaka” (Muzej Grada Rovinja)

18:00 – 00:00 Slobodni obilazak uz djelatnike koji ugošćuju i informiraju posjetitelje te Glazbena pratnja na akustičnoj gitari i mandolini: Alessio Giuricin i/e Giuseppe Bartoli (Centar za povijesna istraživanja Rovinj)

19:00- 21:00 Đir u batani s feralom u organizaciji Eko muzeja Batana (lokacija: Mali mol)

19:00- 19:30 Predstava za djecu Teatra Naranča “Pale sam na svijetu” (Muzej Grada Rovinja)

19:30- 00:00 Predstavljanje projekta “Čuvari (ne)reda i restauriranje svečane kacige rovinjskih vatrogasaca i gradskih čuvara s početka 20.stoljeća- Obilazak muzejske zbirke uz stručno vodstvo vatrogasaca i glazbeni intermezzo na harmonici  (Javna vatrogasna postrojba Rovinj)

20:30-00:00 Izložba “Nar je naš identitet” (sudjeluju Muzej Grada Rovinja-Rovigno i Anselmo Tumpić, Studio Tumpić / Prenc i/e Argeo Curto)

20:30- 00:00 izložba “In between” koja se održava u MMC luka u organizaciji POU Rovinj

21:00- 21:40 Tajni život palače Califfi, predstavljanje rezultata restauratorskih istraživanja (Muzej Grada Rovinja- 2.kat)

22:00- 00:00 Koncert The link 20

18:00- 00:00 Druženje uz kuhano vino i čaj

UMAG:

(PRO)NAĐIMO SE U MUZEJU!

Program Noći muzeja u Muzeju grada Umaga usmjeren je na lokalnu zajednicu, koju potiču da kroz otkrivanje vlastite prošlosti, pronađu sebe. Manifestacija započinje s vodstvom po Umagu (18:00- 18:30), kojim će publiku upoznati s najnovijim povijesnim i arheološkim otkrićima. Dolaskom u Muzej, zabavit ćemo se kroz edukativnu igru ZABORAVLJENO BLAGO UMAGA (18:30-19:00). Slijedi prezentacija kataloga UMAG – GRAD SPORTA (19:00-19:30). Saznanja o povijesti Umaga, ali i o muzejskoj djelatnosti, i ovog će puta biti moguća prezentacijom deplijana MUZEJSKE ZBIRKE(20:00-20:15) i izložbom RETROSPEKCIJA MUZEJA (18:00-22:00). Za kraj, kao rezultat suradnje Muzeja i lokalne zajednice, prezentirat će se dokumentarni baštinski filmovi nastali na filmskoj radionici Društva „Naša djeca“ Umag (21:00-21.30). Tijekom cijelog vremena održavanja manifestacije (18:00-22:00) nude se i kuhano vino i fritule.