Home LABIN Labin - ostalo Labinski srednjoškolci u utrci za Student Digi award

Labinski srednjoškolci u utrci za Student Digi award

Na nedavno zaključenom natječaju Student DIGI award pristigla je 61 prijava, a među njima našla se i ona inovativne ekipe labinskih srednjoškolaca. Petar Dundara i Martin Šverko pod mentorstvom Majde Milevoj Klapčić, osmislili su projekt Re-book, sustav za praćenje besplatne posudbe knjiga. Na svaku kućicu s knjigama na turističkim lokacijama u Labinu, ugradit će uređaj na solarnu energiju koji će nadzirati popunjenost kućice i slati obavijest kada ponestane knjiga.

Labinska ekipa se tako našla u žestokoj konkurenciji, s mnogim sudionicama koji su i stariji i iskusniji od njih, jer su prijave osim za učenike srednjih škola, bile otvorene i za studente, kao i za timove studenata i učenika koji razvijaju svoje inovativno rješenje. Bilo je tako i prijava studenata s FER-a, PMF-a, FESB-a, FOI-a, a svi projekti su se zaista iskazali u svojoj kreativnosti: pojavio se i robotski barmen, smart pješački prijelazi, osmišljene su metode digitalizacije autoškola ili frizerskih salona, kao i sustav brze analize kemijskog tla, prvi portal s pozitivnim vijestima u Hrvatskoj…

Popis i više informacija o svim prijavljenim projektima možete pronaći na linku.

Inače, Student DIGI award je natječaj koji se odvija pod pokroviteljstvom Googlea, u organizaciji Jutarnjeg lista i u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom koji je izvjestitelj europskog programa Digitalna Europa. Najbolji inovatori osvojit će novčanu nagradu iz fonda od 50.000 kuna, a osim toga, najbolji finalisti mogu ostvariti i pravo na mentorsku podršku Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) za daljnji razvoj svoje inovacije

Do početka idućeg tjedna, neovisni stručni žiri izabrat će deset finalista koji zadovoljavaju kriterije inovativnosti, kreativnosti i primjenjivosti. Proglašenje pobjednika održat će se u sklopu Digitalne konferencije 18. ožujka u hotelu Hilton Garden Inn, kada će najboljem inovatoru ili timovima inovatora biti uručena nagrada.

Vjerujemo da će žiriju odluka o finalistima, kao i pobjedniku biti težak posao, jer je svaki projekt inovativan i koristan na svoj način. Puno sreće svim natjecateljima, a posebno našoj labinskoj ekipi!