Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Istra Polaganjem kamena temeljca otvoreno gradilište nove Medicinske škole Pula

Polaganjem kamena temeljca otvoreno gradilište nove Medicinske škole Pula

Svečanim otvaranjem radova na izgradnji Medicinske škole Pula, danas je obilježen početak ovog iznimno značajnog i vrijednog projekta Istarske županije. Na lokaciji nekadašnje Škole, srušene 2016. godine, okupilo se mnoštvo uzvanika, a prisutnima su se, tom prigodom, obratili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić i ravnatelj Medicinske škole Pula Ivan Žagar, nakon čega je uslijedilo i polaganje kamena temeljca.

Današnji dan župan Radin je ocijenio velikim jer se otvara gradilište nove Medicinske škole Pula, koju Županija gradi iz temelja. Ujedno se zahvalio Gradu Puli koji je prepoznao važnost projekta te značajno sudjeluje u njegovom sufinanciranju.

„Istarska županija kontinuirano ulaže u obrazovanje, a od posebnog značaja su one investicije koje prate potrebe tržišta rada. A kao što znamo, nedostatak liječničkog kadra i medicinskog osoblja je danas gorući problem ne samo lokalno, već i na razini cijele države. Stoga će izgradnja Medicinske škole imati i pozitivne učinke za istarsko zdravstvo. Dovršetkom ovog projekta stvorit će se prostorni uvjeti i za nove nastavne programe, kao što je dentalni asistent, farmaceutski tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar i sanitarni tehničar“, istaknuo je župan dodajući kako će, na površini čak osam puta većoj od one nekadašnje Škole, moderan i suvremeno opremljen novosagrađeni objekt pružiti adekvatne uvjete za rad i učenje.

„Nadam se da ćemo se ovdje, u istome sastavu, vidjeti i za petnaest mjeseci na svečanosti otvaranja novog sjedišta Medicinske škole Pula. Posebna zahvala s moje strane ide Mjesnim odborima Kaštanjer i Gregovica na pruženoj podršci te svim stanarima s ovoga područja na razumijevanju“, zaključio je župan Radin.Gradonačelnik Miletić je izrazio zadovoljstvo što će Medicinska škola Pula dobiti novu zgradu te što možemo gledati obrise nove Opće bolnice u Puli.

„Ostaje nam još jedna želja, a to je da profunkcionira Fakultet medicine u našem gradu, čime bi zaokružili ciklus obrazovanja na području medicine i zdravstva. Mislim da možemo konstatirati kako smo u našem gradu u posljednjih 10 godina jako, jako puno napravili na području osnovnog školstva, a pogotovo što sve naše škole rade u jednoj smjeni“, istaknuo je gradonačelnik zahvalivši se Istarskoj županiji što je postignut konsenzus

„Iako nije osnivač Medicinske škole, Grad Pula „bratski“, pola-pola, sudjeluje u financiranju projekta. Na svima nama je da se zajednički potrudimo učiniti ovaj grad još puno ljepšim i boljim za život, te da vi mladi, nakon što završite svoje školovanje ostanete ovdje i živjeti“, poručio je na kraju pulski gradonačelnik.

Prema riječima ravnatelja Žagara, Medicinska škola Pula je osnovana 1956. godine kao Viša škola za medicinske sestre, 1956. postaje Škola za medicinske sestre, a kroz 1970. godine dobiva današnje ime.

„Kao što možete vidjeti to je jedna duga tradicija, a 2021. godine nećemo samo otvoriti novu zgradu, već i obilježiti 65 godina djelovanja Škole. Danas želimo postaviti i pitanje zašto gradimo novu zgradu Škole? 2010. godine naša se Škola iselila zbog derutnosti zgrade i od tada smo na dvije lokacije, jedna je unutar Opće bolnice Pula, a druga Pučko otvoreno učilište Pula. Drugi razlog su potrebe tržišta rada. Zdravstvene institucije u Puli, Istarskoj županiji pa i Republici Hrvatskoj konstantno bilježe pomanjkanje medicinskog kadra. Najveći problem su medicinske sestre, a to je ono što mi školujemo“, rekao je ravnatelj dodajući kako Škola danas ima 270 učenika, dok će izgradnjom nove zgrade kapaciteti biti povećani na 400-450 učenika.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 56 milijuna. Izvođač radova je tvrtka Radnik d.d. Križevci, projektantski nadzor  vrši tvrtka AD – arhitektura i dizajn d.o.o. Pula, dok je Voditelj projekta tvrtka Primum ing d.o.o. Pula.