Home LABIN Labin - ostalo Savjetovalište za spolno zdravlje mladih i u Labinu

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih i u Labinu

Na nedavno održanoj konferenciji u Puli predstavljen je program Savjetovališta za spolno zdravlje mladih. Osnivanje je podržalo svih 10 gradova u Istarskoj županiji, a među njima i Labin.

Kako je naveo ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović, program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji sa psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola te liječnicima drugih specijalnosti. Savjetovalište je s radom započelo već jučer, dok u Buzetu počinje 6.veljače. 

Održavat će se na sedam lokacija (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15,00 do 17,00 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom. Savjetovališta imaju i svoju službenu Facebook stranicu, a izrađeni su prigodni plakati i letci.

U sklopu programa, provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (za 8. razrede osnovnih škola i 3.razrede srednjih škola). Učenicima će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju / video te će razgovarati s učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).

Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike – kao što su predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.