Home LABIN Labin - ostalo Sljedećeg utorka na Vijeću dvije ključne odluke za Labin i Labinštinu

Sljedećeg utorka na Vijeću dvije ključne odluke za Labin i Labinštinu

Za utorak, 18. veljače sazvana je 30. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina. Ova sjednica kao i inače započet će aktualnim satom, a za dnevni red predloženo je ukupno jedanaest točaka. Ništa neobično i čudno, no ovoga puta na predloženom dnevnom redu nalaze se i dvije Odluke koje su od velikog, ogromnog značaja za stanovnike Labina i Labinštine.

Naime, očekuje se usvajanje izmjena Prostornog plana Grada Labina čije je usvajanje uvjet za daljnji razvoj projekta Aglomeracije Labin Raša Rabac. Usvajanjem izmjena Prostornog plana Grada Labina i općina Labinštine uključenih u ovaj mega projekt stječe se uvjet da nakon usvajanja i dobivanja suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša na elaborat okoliša započne zahtjevan proces projektiranja cijelog projekta.

Nakon dobivanja suglasnosti na elaborat okoliša, u planu je pokretanje nabave za izrađivača projekta te se planira kako će cijeli taj proces oko projektiranja potrajati godinu i pol. Samu zahtjevnost projekta nije potrebno dodatno naglašavati već je dovoljno reći kako je vrijednost oko pola milijarde kuna, a projekt zahvaća ne samo Grad Labin već i ostale Općine Labinštine te će u fazi projektiranja i pribavljanja potrebnih dokumenata biti zanimljivo da se izdaje više građevinskih dozvola na području više jedinica lokalne samouprave.

Važnost ovog projekta kojim se rješava pitanje odvodnje otpadnih voda i zaštite pitke vode je neupitna, no ova sjednica Vijeća donosi još jednu važnu odluku za građane Labina. Gradskom vijeću Grada Labina se predlaže da usvoji odluku o zaduživanju kod Privredne banke Zagreb d.d. Zagreb za financiranje kapitalnog projekta izgradnje i opremanje Doma za starije osobe u Labinu. Kredit se financira iz sredstava Razvojne banke Vijeća Europe plasiranih od strane HBOR-a, posredstvom Privredne banke Zagreb.

Prijedlogom ove Odluke Grad Labin zadužiti će se uzimanjem dugoročnog kredita u iznosu od 34 milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,19% godišnje tijekom cijelog otplatnog razdoblja od 15 godina. Ukupni iznos glavnice i kamate po navedenom kreditu iznosi 37,5 milijuna kuna s time da prva rata dospijeva 31.03.2022. godine, a posljednja 31.12.2036. godine. Stoga bi kako je Gradonačelnik i objasnio na jednoj od posljednjih sjednica Vijeća, zaduženje Grada ostalo na jednakoj razini kao i do sada, obzirom da do trenutka početka otplate kredita za Dom za starije završava otplata nekih prijašnjih zaduženja.

Zaduženje Grada Labina poduprijet će i Istarska županija koja će tijekom cijelog otplatnog razdoblja gore navedenog kredita isti sufinancirati s 50% vrijednosti, odnosno otplate rata kredita.