Home STARE KATEGORIJE Kultura - Glazba Labinski izvođači u Enciklopediji milenijskog rocka

Labinski izvođači u Enciklopediji milenijskog rocka

Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko potpisuju knjigu Enciklopedija milenijskog rocka koja uz nekolicinu poznatijih imena prezentira široj publici možda komercijalno slabije zamjetljiv, ali svakako intrigantan i vibrantan sloj hrvatske glazbene scene. Kroz gotovo 250 stranica praćenih fotografijama, u izdanju glazbene knjižare Rockmark, enciklopedija pruža uvid u domaće stvaralaštvo, u izvođače koji su zaigrali po vlastitim pravilima, srušili i ignorirali postojeće obrasce, te kao standard nametnuli jedan posve novi, dotad neviđeni do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža.  Autori pozivaju na čitanje, ali i slušanje, s predviđanjem kako će se čitatelji zasigurno iznenaditi izvođačima i vrstom glazbe koja se stvara u Hrvatskoj.

Među njima, našli su se i mnogi izvođači iz Labina, koji svojim vrijednim radom stavljaju Labin na glazbenu mapu i dokazuju kako labinska glazbena scena ima što pokazati. Oni su Elis Lovrić, Dina Rizvić, The Orange Strips, Trees of Maine, Pridjevi te East-Ra.

Za Elis Lovrić kao najpoznatiju promotoricu labinske cakavice do sada ste već čuli, a nedavno je nastupajući na popularnoj Dori, bila i jedna od natjecateljica za hrvatskog predstavnika na Eurosongu.

Dina Rizvić je samozatajna višestruko talentirana virtuozna glazbenica i skladateljica koja živi i radi u Londonu, ali diplomirala je na prestižnoj glazbenoj akademiji Berklee college of music u Bostonu.

The Orange Strips su indie bend osnovan 2002. godine koji je poznatiji postao 2004. kada je zasjao u Demo Top 5 ljestvici HRT-ove emisije za mlade ”Briljanteen”, a od onda je snimio više LP-a, ali i albuma te odradio turneju po Velikoj Britaniji i Belgiji. Njihove su se pjesme vrtjele i na ponekim radijskim stanicama u Americi.

Trees of Maine je nastao kao solo projekt Valdeta Lubotenija, inače vokala benda The Orange Strips u trenutku kada je taj bend najavio glazbenu pauzu. Snimio je dva albuma, od koji je posljednji, “Twin cities”, izašao prošle godine.

Pridjevi je psihodelični labinsko/zagrebački bend. Dok zagrebačke boje brane Ivana Picek i Nina Romić, Labinjan je Dino Santaleza. Zanimljivo je primijetiti kako su u samoj enciklopediji uz Dinu osim benda Pridjevi navedena i još 2 njegova benda- East-Ra i Para Lele.

Knjigu je moguće kupiti po cijeni od 129,00 kn.