Home STARE KATEGORIJE Kultura - Glazba Plima podiže razinu u Labinu

Plima podiže razinu u Labinu

Iako je trap glazba koja je nastala devedesetih godina u Americi, posljednjih godina doživljava svoj ponovni procvat kako diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj. Čini se da ni Labin nije ostao imun jer se izrodio Plima, labinski glazbenik koji je unio pravo osvježenje u labinsku glazbenu scenu. On je Andrej Mohorović, učenik drugog razreda Srednje škole u Labinu, a iako mi nismo SoundCloud, platforma koja je proslavila neke od mnogih trap glazbenika, ipak možemo posvetiti par redaka ovom talentiranom mladom glazbeniku kako bi čim više ljudi otkrilo njegovo glazbeno stvaralaštvo.

Kad si se počeo baviti glazbom? Kako izgleda proces stvaranja tvoje glazbe? Pišeš li najprije lyricse, pa melodiju, ili? Objasni nam kako to ide.

– Zapravo glazba mene prati od samih početaka osnovnoškolskog obrazovanja. Profesorica nižih razreda uvijek me tjerala da sviram harmoniku, a ja sam bio tipična lijenčina. Trapom sam se počeo baviti u devetom mjesecu 2019. godine. Pisao sam raznolike tekstove, na raznolike beatove i prosljeđivao to prijateljima kako bi dobio njihovu povratnu informaciju. Situacija se malo promijenila kad mi se javio poznanik i natuknuo mi kako je jedna pjesma dovoljno dobra da bi mogla izaći u javnost. Od tada sam se ozbiljnije počeo baviti samom glazbom. Proces stvaranja kreće pronalaskom beata. U počecima  sam ih tražio po internetu, a otkad sam izbacio prvu pjesmu, sve više osoba koje rade beatove mi se javljaju ili se ja javljam njima. Nakon beata započinje pisanje teksta. Nakon toga prilagođavam tekst, gradim svoj stil i pokušavam ubacivati što više inovativnih stvari. Nakon što napišem cijeli tekst i uskladim to s beatom, otiđem u studio- barem sam tako snimio prve dvije pjesme. U međuvremenu smo nabavili mikrofon tako da sada sami možemo snimati stvari. Kada govorim u množini, mislim na trapezfrende. Ako se pitate što je to, to je platforma namijenjena kreativnom stvaralaštvu, u kojoj sam kao član i za sada jedini artist (umjetnik, pjevač). Pjesma je snimljena i sada je vrijeme za mix/master koji mi je do sada radio pjevač “Ofiraga”, te s njime mislim i dalje surađivati. Nakon mixa i mastera pjesma je spremna za javnost. Ako se odlučimo za snimanje spota, on slijedi nakon mix/mastera.

Otkud naziv Plima?

– Pa evo, kako smo složili svoju ekipu, puno razgovaramo o glazbi, instrumentalima i samim imenima pjevača. Tako smo se u jednom razgovoru dotaknuli samih riječi vezanih za žanr “trap” točnije “ice”, “drip”, “wavey” (led, kapati, valovito) što predstavlja neke osnovne pojmove u svijetu trap glazbe od kojih smo i izvukli umjetničko ime “PLIMA”.

Zašto si se krenuo baš u smjeru trapa? Kakvu glazbu slušaš inače?

– Trap slušam iz razloga jer imam veliku ljubav prema melodičnosti i takvim tipovima instrumentala. Htio sam dati priliku nečem drugom, a ne samome “folku” koji se forsira kako u drugim gradovima tako i u Labinu. Trap je stvaralački otvoren žanr s raznim načinima pjevanja i različitim tipovima instrumentala što mi se svidjelo i ustvari privuklo na slušanje i stvaranje u tom žanru. Najviše slušam trap, ali sam naravno otvoren za sve žanrove glazbe.

Tko su ti uzori na glazbenoj sceni u Hrvatskoj, a tko u svijetu?

– Pa ne bih baš rekao uzori, ali osobe koje najviše pratim na Hrvatskoj sceni su Kuku$ i z++, s time da u zadnje vrijeme pratim više underground trapere, hrvatske, ali i strane, koji nisu toliko mainstream, ali su vrijedni slušanja i pažnje.

Tko je ekipa s kojom stvaraš (glazba, produkcija, video)?

– Bit ću skroman i reći da ćete dečke iz Trapeza-a sami morati istražiti, a što se tiče ostalih, “Ofiraga” kojeg sam već spomenuo, i naš poznati labinski gitarist i tehnički urednik na Radio Labinu Mario Franković, koji ujedno ima mini studio u kojemu smo snimili prve dvije pjesme koje su dostupne na YouTubeu.

Trenutno imaš dvije stvari na YouTubeu. Kakve reakcije si dobio do sada?

– Trenutno su vani “Hangout” i “Nema te” s time da bih spomenuo kako imam više desetaka pjesama. “Hangout” je tip pjesme koji bi se izvodio na partijima i koji bi podignuo publiku, dok je “Nema te” ljubavna pjesma s puno emocija. Reakcije su odlične, ukupno imamo preko dvadeset tisuća pregleda i tisuću like-ova, što nije malo za 3 mjeseca, koliko je prošlo od izlaska prve pjesme. Dosta osoba mi se javlja na društvenim mrežama i hvali rad. Također bih spomenuo kako se skoro svako slobodno vrijeme posvećujem glazbi, katkad pišem, a kada nemam inspiracije, onda ju slušam.

Ima li kritika na tvoj rad? Ako da, kako se s njima nosiš?

– Kritika ima i uvijek će ih biti, no ja na njih gledam kao na izjave koje mi ukazuju kako mogu poboljšati sebe i svoju glazbu.

Koji su ti planovi za dalje? Imaš li u planu izdavanje albuma?

– Ako sve bude teklo po planu i kako sam zamislio, do završetka ove školske godine trebala bi izaći još jedna pjesma. Otkrit ću vam malu tajnu. sa mnom će tu pjesmu otpjevati još jedan novopečeni pjevač, također iz Labina. Albumi sada nisu u planu, ali u budućnosti bi se svakako mogao pojaviti ili album ili EP (op.a.extended play, od 4 do 6 pjesama).

Koji su tvoji budući planovi što se tiče glazbe? Je li stvaranje glazbe trenutno samo hobi koji te veseli ili se želiš jednog dana time baviti u potpunosti?

– Planovi su veliki, ali ćemo svakako vidjeti hoće li se moći realizirati. Kako moram usporedno s pjevanjem pohađati školu, sada je to samo hobi, a u budućnosti svakako može postati nešto ozbiljnije.

Što misliš o labinskoj glazbenoj sceni? Ima li netko koga bi izdvojio?

– Nisam toliko upućen u labinsku glazbenu scenu, ali izdvojio bih Elis Lovrić koja je prije par mjeseci posjetila našu školu, te nam otpjevala par svojih pjesama.

Što misliš, koliko je danas nezavisnim glazbenicima lako probiti se na sceni?

– Na to pitanje mogu odgovoriti primjerom, i to vlastitim. Ja sam se na sceni odjednom pojavio i da nije bilo osoba koje su to podijelile, te moj rad pokazale svojim prijateljima, poznanicima i rodbini, uspjeh bi bio manji. Sama promocija u svakom pogledu je najbitnija. Naravno da treba napraviti kvalitetan rad koji će tom promocijom stići do što više ljudi. Dakle. zaključimo, uz kvalitetan rad, dobru ekipu i dobru promociju dolazi se do uspjeha. Zahvalan sam i na ovoj suradnji, hvala vam što ste mi omogućili da se ovim kratkim intervjuom predstavim našim dragim sugrađanima.

Za kraj intervjua, Plima se zahvalio svima koji slušaju njegovu glazbu, ali i svima onima koji na bilo koji način izražavaju podršku. Nada se kako će njegova nova pjesma izaći čim prije, kako bi udario temelj trapu na Labinštini, ali i šire. 

Zanima li vas kako Plima zvuči, pronađite njegove stvari na YouTube kanalu, a zapratiti ga možete i na njegovom Instagramu.