Home STARE KATEGORIJE Labin - Gradonačelnik Glavičić za Nacional: “Labinjani su iskazali veliku razinu odgovornosti i discipline”

Glavičić za Nacional: “Labinjani su iskazali veliku razinu odgovornosti i discipline”

U članku koji je izašao danas u Nacionalu, čitatelji su mogli saznati više o mjerama protiv koronavirusa koje se provode u istarskim gradovima, ali i planovima koje lokalne vlasti planiraju podnijeti kako bi se ublažile ekonomske posljedice. Za ovaj popularni tjednik, svoje izjave dali su gradonačelnici Poreča, Rovinja, Umaga, ali i Labina.

Tako je gradonačelnik Glavičić rekao da su stanovnici Labina od prvog dana pokazali veliku razinu odgovornosti i discipline, do te mjere da ne samo da su prihvatili sve prijedloge, nego su i dali dodatni poticaj lokalnim političarima da budu još uporniji u traženju jačih mjera Nacionalnog stožera. Rezultat te discipline je, ustvrdio je Glavičić, i činjenica da u Labinu nije došlo do širenja virusa nakon početnih dvaju slučaja.

Mjere se maksimalno poštuju. Iznimaka ima, ali mjere se u promilima i mi svi skupa radimo na njihovu razvijanju svijesti da poštujući protuepidemijske mjere, štitimo zdravlje i život svojih bližnjih i svih nas kao zajednice. Imamo sjajnu komunikaciju s građanima putem svih kanala, posebice na društvenim mrežama. Vjerujem da su Labinjani prepoznali našu dostupnost i neposrednost. Pravodobna povratna informacija s terena uvelike je pomogla u tome da se potencijalni problemi riješe na samom početku. Nakon par dana ‘ispeglali’ smo uočene nedostatke, nastavljamo to raditi i danas i ništa ne prepuštamo slučaju. Ovim putem zahvaljujem svojim sugrađanima i pozivam ih na dodatan trud u idućim danima i tjednima. Ponosan sam na njih“, zaključio je Glavičić u članku.

Što se tiče ekonomskih posljedica i konkretnih postupaka koji se planiraju poduzeti, Glavičić je rekao da su Labinu svjesni toga da će punjenje proračuna biti puno manje od planiranog, najviše zbog upitne turističke sezone. No u Labinu postoji i vrlo jaka poslovna zona u kojoj je glavna uzdanica prerađivačka industrija. U njoj proizvodnja ne samo da nije stala, već će se za dva mjeseca otvoriti još jedna nova tvornica s 90 zaposlenika. Glavičić je rekao i da su u Labinu proizvodnja i turizam na istoj razini, tako da su po tom pitanju u povoljnijoj situaciji u odnosu na gradove koji su striktno oslonjeni na turizam. Međutim, unatoč toj povoljnijoj situaciji i on je priznao da će u Labinu gotovo sigurno doći do rebalansa proračuna i da svatko razuman zna da je to neizbježno: „S jedne strane će biti smanjeni prihodi, a s druge je nužna preraspodjela zbog novonastalih prioriteta. Svaku kunu okrenut ćemo dvaput kako bismo što više sredstava mogli preusmjeriti u zdravstvo i gospodarstvo. Budite sigurni da će ti rezovi biti adekvatni. Svim sugrađanima u privatnom sektoru želim poručiti da me se njihovi problemi itekako tiču. Uostalom, na gospodarstvo u Labinu gledam kao na svojevrsnu zajednicu, a u toj cjelini svako radno mjesto ima jednaku važnost, bilo da je u privatnom ili javnom sektoru.

Iako je Glavičić utvrdio da Labin ne ovisi o turizmu, u tom je gradu najveća domaća hotelijerska tvrtka Valamar izgradila Centar za pripremnicu hrane iz kojeg će se jednom kada se otvore hoteli, hrana razvoziti u hotele u obližnjem Rapcu, ali i do hotela u Poreču i na Krku. O tome kako bi slabija turistička sezona mogla utjecati na Labin, Glavičić je rekao: „Turistički sektor na istočnoj obali Istre, a prije svega u Rapcu, bilježi veliki rast kvalitete i ponude, a prekretnica je bilo Valamarovo ulaganje u Rapcu 2017. godine, vrijedno više od 450 milijuna kuna. Svi hoteli sada pripadaju kategoriji četiri ili pet zvjezdica, čime je Rabac postao jedna od najatraktivnijih destinacija na jadranskoj obali. Nitko ne zna koliko će trajati ova situacija s koronavirusom, tako da je izgledno da će oni radnici koji nemaju stalan posao u turizmu, pronaći svoje mjesto u poslovnoj zoni, gdje se događa evidentan manjak radne snage. Ali budimo pozitivni, zaista želim da nam se hoteli otvore već u lipnju.“