Home ISTRA IDS: IDS-ov zakonski prijedlog kojim bi se zabranio ZDS već je u...

IDS: IDS-ov zakonski prijedlog kojim bi se zabranio ZDS već je u Saboru. Stavite ga na dnevni red!

IDS je danas na službenim stranicama objavio priopćenje koje prenosimo u integralnom obliku:

“Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu i ove je godine otvorilo vječnu i apsurdnu raspravu o legitimnosti ustaških simbola i pozdrava.  Nevjerojatno je da čak i u okolnostima pandemije koja je naglavačke okrenula cijeli svijet, ima onih koji se bave ustaštvom i uvijek po istom obrascu relativiziraju zločinački karakter NDH.

S druge strane, drago nam je da konačno sve više stranaka i političkih aktera poziva Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva i njegovih simbola, kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države.

Ovim putem podsjećamo da takav prijedlog zakona već postoji. IDS je u listopadu 2017. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih njegovih simbola i parola. Taj prijedlog nikad nije stavljen na dnevni red Hrvatskog sabora.

Drago nam je da su i druge oporbene stranke odlučile reagirati i javno zatražiti zakonsku zabranu ustaških parola i simbola. Pozivamo ih da bez kalkulacije podrže naš zakonski prijedlog, a predsjednika Hrvatskog sabora da prijedlog IDS-a konačno stavi na dnevni red! Ugledajte se na hrabrost koju svakodnevno pokazuju tisuće i tisuće naših sugrađana na prvoj liniji obrane od virusa.

Oni koji ne osuđuju ustaštvo, prešutno ga podržavaju i pridonose njegovoj normalizaciji. U trenutku kad brojne države zloupotrebljavaju pandemiju kako bi ograničile demokratske slobode, pravo je vrijeme da pokažemo svoju civilizacijsku snagu i kažemo NE fašizmu i ustaštvu!”, stoji u priopćenju.