Home STARE KATEGORIJE Zanimljivosti - Hrvatska Kupnjom grafika pomognite žrtvama obiteljskog nasilja

Kupnjom grafika pomognite žrtvama obiteljskog nasilja

Mjere zabrane kretanja i preporuke za ostajanjem doma sigurno pomažu u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali kako su stručnjaci upozorili, mogu i značajno utjecati na porast rodno uvjetovanog nasilja.

Primjerice, nedavno je i António Guterres, glavni tajnik UN-a koji je na svoju poziciju došao još 2017.godine uputio apel vladama diljem svijeta, vezano za sigurnost žena. Putem video poruke izjavio je kako zabrinjava činjenica da se u proteklih nekoliko tjedana povećao broj slučajeva obiteljskog nasilja. Razlog nije samo kućna izolacija uslijed korone već i ekonomski te socijalni pritisak koji ta situacija povlači sa sobom. 

Podatke za Hrvatsku nemamo, no mišljenja smo da nažalost neće biti prevelikih odstupanja od svjetskih prognoza.

Svoj doprinos u borbi protiv nasilja dala je i umjetnica Andrea Resner koja daje na prodaju 46 printeva digitalnih grafika „Moon Atlantis“. Prodaja se odvija isključivo putem donacija, od čega 50% svake donacije ide splitskoj udruzi „Domine“ koja trenutno prikuplja sredstva za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Udruga je feministička, nevladina, neprofitna i nestranačka udruga za promicanje ženskih ljudskih prava i osnaživanje žena u preuzimanju aktivnih uloga u svim segmentima društvenog života. 

Želite li kupnjom grafika pomoći udruzi, kontaktirajte Andreu na mail andrearesner@gmail.com ili putem njenog instagram profila @andrea.resner.

Digitalni kolaži printani su na 300 gramskom papiru, dimenzija 48 x 68 cm, a nastali su 2017. godine. Potpisane i zapakirane grafike vam stižu poštom na kućnu adresu, a umjetnica pokriva troškove poštarine. Svatko može ponuditi donaciju unutar svojih trenutnih financijskih mogućnosti, i nijedan iznos nije premalen. Ipak, bilo bi poželjno da je minimalan iznos barem dvostruki iznos poštarine (50% poštarina : 50% Domine), a sve preko toga je više nego dobrodošlo.

Kako bi doprla do većeg broja ljudi, umjetnica je pozvala i ostale umjetnike, umjetnice i kreativce koji se želje priključiti akciji da se jave na mail andrearesner@gmail.com.