Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine LafargeHolcim u svijetu prvi po održivom poslovanju

LafargeHolcim u svijetu prvi po održivom poslovanju

Facebook stranica Holcim u Hrvatskoj

Iz Holcima danas stižu sretne vijesti. Naime, tvrtka Sustainalytics, koja je globalni lider u istraživanju i procjeni okolišnih, društvenih i upravljačkih čimbenika (eng. ESG. environmental, social and governance), objavila je ocjenu okolišnih, društvenih i upravljačkih rizika za LafargeHolcim Grupu. Sveukupno su analizirali 101 proizvođača građevinskih materijala u svijetu, a LafargeHolcim je dobio najbolju ocjenu i prvi je na listi. Osim toga LafargeHolcim je na listi TOP 20% od ukupno 12.000 ocijenjenih tvrtki iz svih gospodarskih sektora.

Svi koji rade u proizvodnji znaju da iza ovakve ocjene zapravo stoji jako puno rada i truda.

“Ponosni smo na ovu ocjenu koja nas stavlja na prvo mjesto u našoj industriji. LafargeHolcim je najbolje ocijenjen proizvođač građevinskih materijala prema ocjeni okolišnih, društvenih i upravljačkih rizika, a osim toga mi smo i prvi koji su u kategoriji niskog rizika ostvarili poziciju ispod 20. Ova nas je ocjena ohrabrila da nastavimo dizati ljestvicu i ubrzamo tranziciju prema održivoj gradnji”, rekla je Magali Anderson, glavna direktorica za održivost LafargeHolcim Grupe.

Kako je izjavila glavna financijska direktorica LafargeHolcim Grupe Geraldine Picaud, ocjena koju im je dao Sustainalytics jasan je znak njihove otpornosti i fokusa na dugoročno poslovanje. Programi za njihov okolišni, društveni i upravljački utjecaj uključeni su u njihovu strategiju razvoja, a ova ocjena potvrđuje njihovu predanost da investitorima budu odgovorno ulaganje najboljeg izbora. Navela je i da jednako su tako lideri na putu prema održivoj gradnji, a oko 50% njihovih ulaganja u istraživanje i razvoj su rješenja s malim otiskom ugljika.

Prema izvještaju tvrtke Sustainalytics u LafargeHolcim Grupi postoji mali rizik negativnog financijskog utjecaja zbog okolišnih, društvenih i upravljačkih čimbenika, zbog toga što tim područjima dobro upravlja. Posebno su naglašena postignuća u korporativnom upravljanju i poboljšanja u svih sedam analiziranih područja. Na skali od 0-100, gdje 0 predstavlja zanemariv rizik, LafargeHolcim Grupa je za 2020. godinu dobila ocjenu 19.5.

Dodatno na to, tvrtka ISS, koja se također bavi analitikom za potrebe investitora na tržištu kapitala, podigla je ocjenu za LafargeHolcim, jer su ispunili sve zahtjeve te sad njihove obveznice i dionice ispunjavaju kriterije odgovornog ulaganja.