Home KOLUMNE Priroda i društvo PRIRODA I DRUŠTVO | Za prirodu se ništa bolje nije moglo desiti...

PRIRODA I DRUŠTVO | Za prirodu se ništa bolje nije moglo desiti od korone

Iskreno, ova kolumna je jedna od rijetkih stvari na koju me moj veliki prijatelj Elvis Uravić morao nagovarati, ali toliko je bio uporan da sam eto morao pristati. Još davnih dana spojila nas je ljubav prema malom nogometu, u zadnje vrijeme popularnom pod nazivom futsal, a dodatno nas je spojio sličan smisao za humor, gdje smo se znali nasmijati do suza, još davnih godina, ali i danas, a ta „ljubav“ na sreću za njega, a „nažalost“ za mene traje i dalje jer zbog dotičnog sam morao pristati na pisanje ove kolumne.

Ne znam odakle da krenem jer sam totalni amater u ovome, ali eto, počet ću s par rečenica o aktualnom virusu COVID-19. Svih nas je ta ekonomski veoma opaka bolest stjerala na neko, za mene iskreno dugo vrijeme, u mišje rupice, no dala nam je mnogo vremena za razmišljanje o našim životima i naučila nas da više počnemo cijeniti naše živote. Mišljenja sam da nas to samo priroda kažnjava za sve naše grijehe koje svakodnevno činimo prema njoj, a na žalost nikad ili rijetko razmišljamo o tome.

Mnogo je teorija o tom virusu, ali to bih prepustio Cetinskom, Lovrenu i ostalim doktorima. Imam svoje mišljenje o tom, još ću jednom naglasiti opakom ekonomskom virusu, ali ja nisam taj koji ću ovdje pisati o tome. Za prirodu se ništa bolje nije moglo desiti od korone, ali mi ‘brundamo’ jer gledamo samo svoje dupe, ne razmišljajući o onoj poslovici “sve se vraća, sve se plaća”. Da se vratimo na početak, svaka loša stvar nosi i neke jako dobre stvari.

Tako je meni ta ista korona otvorila oči i dala dugo vrijeme za razmišljanje, te sam odlučio nakon deset godina oprostiti se od svoje firme Lučke uprave Rabac kojoj se i ovim putem zahvaljujem za sve što su mi pružili u tih deset godina. Razišli smo se na totalno profesionalan način. Kao i u svemu u životu, pamtit ću vrhunske trenutke, ali i one ne tako lijepe, jer je to posao gdje svakodnevno radiš s ljudima, a znate li što znači svakodnevno raditi s desetke različitih mozgova i spojeva? Ako ne znate, Vi ste pravi sretnik. Tako sam nakon tako dugo godina odlučio zaploviti u solo vode i u fazi je otvaranje obrta, a kao što i ptice na grani znaju, moja najveća ljubav su gljive, pa pogađajte u koju svrhu otvaram obrt?

Odgovor je jednostavan, bavit ću se gljivama, provoditi vrijeme u prirodi i uživati u onome što volim najviše, ne slušajući svakodnevno kritike negativnih ljudi, kojima nikada ništa nije dobro, koji se samo žale i koji su na kraju krajeva usisavači, vampiri pozitivne energije. Kad čovjek napiše riječ “gljive”, neki pomisle na šampinjone i uzgoj istih, djeca vjerojatno na crvene gljive s bijelim točkicama koje smo svi kao klinci crtali, ali za mene su gljive ogromno carstvo koje ne mogu opisati u još 1000 kolumna. Prije dvije godine sam položio ispit za gljivarskog determinatora, koji nije bio nimalo lagan, trajao je puna 4 sata, ali puno sam učio i pripremao se, a kad učiš ono što te zanima, lakše i bolje upijaš znanje, tako sam i uspješno položio taj ispit i službeno sam druga osoba u Istri s položenim ispitom za gljivarskog determinatora i najmlađi u Hrvatskoj.

Kako sam krenuo komercijalno raditi s gljivama? Kako sam mnogo gljiva nosio kući, majka je jednostavno „poludjela“ i rekla „gdje ćemo s toliko gljiva, pa daj počni to prodavati“. I hvala joj na tome, tako su krenuli moji prvi komercijalni koraci sa samoniklim gljivama. Od tada mnogo prodajem svježih, kiseljenih (koje mama kiseli s našim tajnim receptom), sušenih, a kao šećer na kraju i ljekovitih gljiva u svim oblicima. Radim čajeve, tinkture i kapsule od istih. Svi ste Vi ili bar većina Vas čuli za čudnovatu gljivu Hrastovu sjajnicu, još poznatu kao Reishi gljivu, ali tu ima još jako puno ljekovitih vrsta gljiva. U zadnje vrijeme sam se nekako najviše posvetio njima, a reći ću Vam i zašto. Svakodnevno susrećem ljude koji imaju svakakvih problema, od onih najblažih do onih najtežih i najgorih.

Kako sam krenuo pisati o ljekovitosti gljiva na svom Facebook profilu i svojoj Facebook stranici, mnogi su mi se obratili i tražili više detalja. Objasnio sam svima koji su poželjeli saznati više o ljekovitosti gljiva kako to ide i što sve sadrže ljekovite gljive, važno za naš organizam. Tad su ljudi stekli povjerenje i odlučili se da probaju moje proizvode od ljekovitih gljiva, a ono najbolje od svega je povratna informacija nakon samo nekoliko tjedana konzumacije. Nevjerojatan osjećaj. Toliko zadovoljnih korisnika i toliko pohvala, koje te jednostavno motiviraju da moraš samo naprijed i naprijed. Svi mi možemo prodavati svašta, ali ako nema pozitivnog “feedbacka”, brzo će završiti tvoja karijera. Kao i u svemu s čime se bavimo u životu, samo kvaliteta opstaje.

Tako da ovu kolumnu na neki način koristim da zaista priznajem kako sam ponosan na sebe, što sam omogućio nešto novo u ovom gradu, nešto što savršeno funkcionira. I obećajem da tu ne stajem jer to volim i želim se maksimalno posvetiti tome. Nekada se u Hrvatskoj jako malo znalo o ljekovitosti gljiva, ali danas možete na internetu pronaći puno znanstveno dokazanih radova, ali meni su se te iste već dokazale u bezbroj navrata, kako na svojoj koži, tako na koži moje familiji i svih onih koji su se odlučili na konzumaciju istih.

Dobro mi je jednom jedan moj jako dobar prijatelj rekao: “Gdje se jedna vrata zatvore, otvori se minimalno desetak drugih”, a ja sam se na svojoj koži stvarno uvjerio da je to tako. Zahvalio bih se tebi Elvise na prilici da pišem kolumnu, iako sam na početku režao na nju, sad pri kraju pisanja moram priznati da mi se sviđa. A moram se zahvaliti i mojoj najboljoj curi, familiji i prijateljima od kojih imam veliku pomoć i od kojih imam ogromnu podršku u ovome čime sam se odlučio baviti u vrijeme koje možda i nije savršeno za krenuti u tako nešto, ali ja sam siguran da ću uspjeti, zahvaljujući svima Vama na podršci. Slijedi svoje snove i uspjet ćeš.