Home SPORT Rukomet Rukometna legenda objavila prijedlog promjena pravila tog sporta

Rukometna legenda objavila prijedlog promjena pravila tog sporta

Vlado Štencl

Za portal Balkan Handball legendarni trener i zlatni olimpijac iz 1972. Vlado Štencl sastavio je svoj prijedlog poboljšanja rukometa na globalnom planu. Predstavio je javnosti deset pravila koja su po njemu nužna za razvoj rukometa.


Pravilo br. 1 (vratar nije više dodatni igrač u napadu)

Prvo: Kada vratar nakon svoje obrambene akcije nema loptu pod kontrolom pa mu izađe izvan vratarevog prostora, smije izaći izvan prostora šest metara te imati kontakt s loptom i predati ju jednim pasom suigraču.

Drugo: Vratar također smije sudjelovati u jednom sprječavanju kontranapada, tako uhvaćenu loptu mora jednim pasom dodati suigraču te isto ne smije dalje sudjelovati u igri. Pokušaj drugoga pasa suigraču se kažnjava sedmercem!

Vratari se mijenjaju kao ostali igrači, kada je njihova ekipa u napadu, koliko puta to trener zahtjeva.

S tim pravilom postižemo da vratar ne može stvarati svojom igrom u napadu dodatnog napadača te stvarati višak igrača ili nadopunjavati igru svojim prisustvom u napadu.

Ovim pravilom se omogućava ekipi  u obrani puno više taktičkih varijanti kao što je igra na „čovjek na čovjeka“, te neke kombinirane obrambene formacije koje omogućuju ekipi u obrani doći u posjed lopte. Također neće doći do zgoditaka na prazan gol, što je vrlo neatraktivno za gledatelje. Akcija za sprečavanje kontranapada su efektne i uzbuđuju publiku te donose dinamiku u igru .

Pravilo br. 2 (napad traje 45 sekundi)

Napad se ograničava na čistih 45 sekundi. Vrijeme napada se počinje mjeriti kada jedna od ekipa dođe u posjed lopte. Vrijeme od 45 sekundi će biti zaustavljeno nakon dosuđenog  „faula“, nakon dosuđenih sedam metara, ukoliko lopta izađe izvan prostora igrališta, kod dodjeljivanja kazni igraču kao što je žuti/crveni karton ili kazne 2/3 minute. Čisto vrijeme napada od „45 sekundi“ treba biti u dvorani jasno pokazano na semaforu vidljivo za igrače i publiku .

S tim pravilom postižemo da ljudski faktor (u ovome slučaju suci te pravilo „pasivni napad“) u puno manjoj mjeri utječu na tijek igre te na sami rezultat. Ne postoji više  pravilo „pasivnog napada“!

Pravilo br.3 (kaznu od sedam metara izvodi igrač na kojem je učinjen  faul)

Kaznu od 7 metara mora izvesti igrač na kojem je napravljen taj sedmerac, u slučaju ozljede koju liječnik mora potvrditi, ozlijeđeni igrač ne smije u sljedećih 5 minuta ulaziti u igru. Trener određuje zamjenu za šutiranje dosuđenog sedmerca.

U slučaju druge ozljede na istom igraču  sve se događa  na isti način!  Svako 3. ponavljanje iste situacije na istom igraču ne dopušta igraču više sudjelovanje u igri.

Ovim pravilom postižemo se postiže veća motivacija svakoga igrača te puno više 1 na 1 akcija. Kvaliteta igrača neće biti samo gledana po broju postignutih golova… Postižemo veću motivaciju igrača u igri i na treningu.

Trening postaje zanimljiviji jer svaki igrač mora također svoju vještinu pucanja sedmeraca trenirati i poboljšati. S druge strane, dajemo veću šansu golmanu za obranom sedmerca… Više lopte u igri bez gola, pravedniji rezultat!

Pravilo br. 4 (probijanje)

Prekršaj u napadu se svira samo u situacijama kada napadač sebi pomaže svojom rukom/rukama te odguruje ili drži obrambenog igrača da bi lakše prošao pokraj njega .

S sadašnjim pravilima nismo sigurni ili je jako teško biti siguran kada se događa prekršaj („probijanje“) u napadu. S ovim pravilom bi bilo puno lakše sucima, ali i ostalim prepoznati kada dolazi do jednog prekršaja u napadu. I pivot ne bi mogao rukama da si pomogne

Pravilo br. 5 (3 minute isključenje)

Igrač koji bi namjerno udario protivnika sa faulom koji je opasniji po zdravlje igrača, kao udarac u glavu, povlačenje za ruku, namjerno postavljanje koljena ili noge protivniku itd., bi dovelo do kazne od 3 minute isključenja. Ta kazna u dužem trajanju je potrebna jer suci ne kažnjavaju prekršaje takove prekršaje  sa crveni karton (što bi normalno često trebalo).

Igrač koji već ima 2 puta isključenje, neovisno je li to u trajanju 2 minute ili 3 minute, sa trećim isključenjem bi bio diskvalificiran do kraja utakmice tj. dobiva također crveni karton.

Ovo pravilo bi onemogućilo da se opasni-grubi faul kažnjava samo sa 2 minute, kao npr. povlačenje za dres i slično  i da se ti grubi faulovi upotrebljavaju kao dio strategije igrača, također olakšava sucima, koji inače nisu skloni direktnom diskvalificiranju igrača, da kazne teške faulove sa normalnom kaznom od 3 minute koja sigurno smiruje grube igrače u njihovoj igri .

Pravilo br. 6 (izvođenje deveterca na isteku vremena)

Izvođenje deveterca na kraju prvog poluvremena tj. na kraju utakmice može se izvesti direktnim šutem ili jednim dodavanjem lopte suigraču. Obrambeni igrači moraju biti unutar 9 metara, a napadači izvan 9 metara se mogu slobodno da kreču  A obrambeni igrači 3 m udaljeni od prvog izvođača, a isto smiju da se kreću unutar 9m. Na gol se smije šutirati samo izvan 9 metara.

Sa ovim pravilom postižemo da zadnji šut ima veliku vrijednost i šansu da se zabije gol, dok kod današnjeg pravila zadnji šut kod deveterca je gotovo nemoguće zabiti gol, time je bio zadnji faul gotovo  besmislen…

Pravilo br. 7 (zamjena igrača)

Izmjene se vrše samo dok je ekipa u napadu tj. dok je ekipa u posjedu lopte. Ekipa koja je u obrani, nema pravo na zamjenu igrača. Ekipa u napadu ima pravo na neograničen broj zamjena.

Ovim pravilom se onemogućava da postoje specijalisti za obranu primjerice, svi igrači moraju jednako  igrati i napad i obranu. Dobiva se na brzini polukontre i na ljepoti i kvaliteti rukometne igre u cjelini.

Pravilo br. 8 (izvođenje prekršaja ili auta)

Kod suđenja određenog prekršaja pravila (zaustavljanje igrača, lopta van granice igrališta itd.), prekršaj se ne mora izvesti točno na mjestu na kojemu se dogodio (odstupanja od 1-2 metra su moguća). Igrač nakon sučevog zvižduka se treba što prije zaustaviti ili ostati na mjestu prekršaja te ga onda izvesti (igrač mora mirovati prilikom izvođenja prekršaja odnosno ne smije u kretanju izvoditi određeni prekršaj).

S ovim pravilom će se postići da se nakon određenog prekršaja prije može krenuti dalje s igrom i da ne dolazi često do uključivanja sudaca u igru te vraćanja igrača par koraka ili metara nazad. Cilj je da se igra ubrza.

Pravilo br. 9  (pravilo prednosti)

Suci smiju zaustaviti igru samo kod izricanja određene kazne (žuti karton), prekršaja za 2 ili 3 minute ili diskvalifikacije. Iznimka je ukoliko je napadač uspio proslijediti loptu dalje do svog suigrača unatoč teškom prekršaju na njemu te će samim time suci pustiti nastavak igre i naknadno kazniti obrambenog igrača.

Pravilo prednosti se jako rijetko poštuje u rukometu te suci prerano prekidaju igru i kod najmanjih prekršaja, iako u tom slučaju sprječavaju čisti pogodak. Ovim pravilom bi se puštala prednost ukoliko je igrač na kojem je napravljen prekršaj doveo svog suigrača u izglednu situaciju.

Pravilo br. 10  (pobjeda od 5 i više golova)

Pobjedom sa 5 ili više golova, pobjednička ekipa se nagrađuje jednim bodom više (2+1), dok se poraženoj ekipi oduzima jedan dodatni bod (-1).

Sa ovim pravilom bi podigli motivaciju obje ekipe, dok bi se jedna borila pobijediti sa više od pet razlike, druga ekipa bi se borila da ne i gubi sa više  od pet razlike. Samim time bi se povećala interesantnost i napetost rukometne igre kod visokih rezultata, odnosno velike razlike i tako nijedna ekipa ne bi odustajala i igrala pasivno…