Home RUBRIKE Šetnja Labinštinom ŠETNJA LABINŠTINOM | Plomin – ljepotan velike povijesti ispod Sisola pruža prekrasan...

ŠETNJA LABINŠTINOM | Plomin – ljepotan velike povijesti ispod Sisola pruža prekrasan pogled

Plomin je malo staro naselje u općini Kršan, na jugoistočnoj obali Istre, nadomak grada Labina.

Utvrđeni gradić smješten je na brežuljku, koji se 80 metara gotovo okomito spušta u Plominski zaljev, u na ulasku u novi milenij imao je ravno 124 stanovnika, a bio je naseljen još u rimsko doba. Antika mu je kao municipalnom središtu ostavila u naslijeđe ostake rimskih građevina, na čijim su temeljima tijekom srednjovjekovlja niknule crkve i kapele, a lijepa priroda i mir privlače posjetitelje.

Spoj ilirske i hrvatske kulture predstavlja Plominski natpis. S plominskog Vidikovca pruža se pogled na cijeli Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Lošinj, pa je Plomin prikladno turističko odredište kao dugovječni grad, na čijim su ulicama još živi tragovi prošlosti.

Centar Plomina

U Plominu je najvrjedniji objekt jednobrodna crkvica sv. Jurja Staroga iz XI. st., izvorno romanička (bifore), nekad župna crkva, a potom bratovštinska crkva plominskih ribara i pomoraca. Na južnom zidu crkvice ugrađen je ulomak ploče s rustičnim kasnoantičkim prikazom Silvana, na kojem je naknadno u XI. st. uklesan glagoljski natpis (Plominski natpis).

U crkvi je raspelo iz 13. st., a uz nju se nalazi i romanički zvonik, jedan od triju sačuvanih u Istri. Župna crkva Blažene Djevice Marije (sv. Jurja Mlađega), izgrađena 1474., jednobrodna je kasnogotička građevina s pet oltara, u doba baroka produžena na zapadnoj strani. U crkvi se nalaze gotičko raspelo, kamena kustodija (1499. uklesana glagoljička slova) i drveni kipovi sv. Antuna Pustinjaka, Majke Božje s Djetetom i sv. Roka.

Zvončić, cvijet karakterističan za Plomin, nalazi se i po zidinama

Renesansne korske klupe i tzv. zlatni oltar izrađeni su 1641.–48. U njoj su 1990-ih otkrivene freske autora Alberta iz Konstanza. U mjestu su sačuvani utvrde i bedemi iz 13.–14. i 16.–17. stoljeća te mnoštvo građevina s renesansnim i baroknim obilježjima.