Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine ŠETNJA LABINŠTINOM | Vina Fuhtar nezaustavljivo rastu, nama je već nakon prvog...

ŠETNJA LABINŠTINOM | Vina Fuhtar nezaustavljivo rastu, nama je već nakon prvog ‘mižola’ bilo jasno zašto

Vozite li se glavnom cestom kroz Nedešćinu, vidjeti ćete natpis Vina Fuhtar. Vinarija je to kojoj je temelje „udario“ Valter Licul, a danas iskustvom i znanjem pomaže sinu Pieru čija se ambicija i privrženost tom poslu može primijetiti na svakom koraku.

Kako i sami kažu, vole eksperimentirati i otvoreni su za nove projekte, pa i ne čudi što su jedini s ovog područja jedni od sedam vinara diljem Hrvatske koji početkom kolovoza dio svojih vina potope na 23 metra u more gdje je konstantan tlak. Lani su „potopili“ teran, ove godine malvaziju koja će biti izvađena početkom ovog kolovoza.

„Radimo vina po svom guštu“, kaže Piero Licul što samo potvrđuje jedinstvenost Vina Fuhtar. Da nisu samo jedinstvena, već i kvalitetna govore i nagrade, dva zlata na Vinistri, 2017. i 2019. za prvu malvaziju i muškat, a u 2019. njihova je malvazija bilo i najbolje bijelo vino na smotri vina na Skitači.

„Imamo oko 5000 trseva, a u posljednje tri godine posađeno je njih 2500. Godišnje napravimo od 10 do 12 tisuća butelja“, govori Piero objašnjavajući kako je želja proizvoditi samo kvalitetna buteljirana vina. Vrijeme iza nas za neke nije bilo previše pogodno.

„Da, vidjeli smo što je napravilo nekim poljoprivrednicima i naravno da nam je žao, ali eto, nas je ovaj put zaobišlo, sva sreća tako da su i mladi nasadi ostali zdravi.“ Rast Vinarije Fuhtar vidljiv je i laiku, a mi nećemo suditi o njihovim vinima jer za to nemamo potrebno znanje, ali recimo ovako – da nismo na vrijeme „pobjegli“, vjerojatno bi muškat Vinarije Fuhtar bio razlog što ova vijest ne bi danas ugledala svjetlo dana.