Home SPORT Nogomet DEMANTIJ | Kubaj: Zalihić je iznio niz neistina, ali mu ja kao...

DEMANTIJ | Kubaj: Zalihić je iznio niz neistina, ali mu ja kao čovjek i vjernik opraštam!

Delegat iz Labina Elvis Kubaj, spomenut u nekidašnjem Podcastu Učka s Remzom Zalihićem, zatražio je da objavimo integralno demantiji povodom tog javnog istupa predsjednika NK Rudar.


Sukladno postojećim i važećim zakonskim propisima koji reguliraju djelovanje sredstava javnog priopćavanja te objavljivanje informacija u javnom prostoru, slobodan sam zatražiti od vas objavu mojeg viđenja i izjavu nakon odgledane emisije Podcast Učka br. 24, a nakon iznošenja nekih informacija od strane gosta cijenjenog predsjednika NK „Rudar“ Remza Zalihića.

Naime, cijenjeni gospodin, moj sugrađanin Remzo Zalihić u funkciji predsjednika NK „Rudar“ iz Labina gostovanjem u emisiji, u jednom se njezinom dijelu spomenuo mene osobno imenom i prezimenom. Točnije, u prvom dijelu objavljene snimke podcasta, počevši s 33 minutom i 13 sekundom, cijenjeni gospodin Remzo Zalihić, ničim pozvan smatrao je da me treba spomenuti. Pretpostavljam u kontekstu  nastavka njegovog osobnog sukoba sa vodstvom NSŽI-a. U tome kao član HNS i delegat 3. HNL ne želim uopće biti sudionikom ni na koji način, izuzev učestvovanja po službenoj dužnosti.

Tu prije svega mislim, kada bi se svom Savezu i  vodstvu natjecanja trebao očitovati o stvarima koje bi bile nužne za neki postupak, a isto bi proizlazilo iz domene mojeg obavljanja dužnosti delegata. Prije svega smatram izrazito nekorektnim spominjanje naplate troškova dolaska na delegiranje nogometne utakmice, bez obzira o kojem se iznosu radi, da bi se na taj način nekoga oblatilo, iako je i sam gospodin Zalihić svjestan da je trošak bio ostvaren te u tom smislu postojan. Samo da napomenem cijenjenom gospodinu Zalihiću, da bi osoba došla iz točke A do točke B, u konkretnom slučaju iz staroga grada na gradski stadion, treba sjesti u svoje vozilo i odvesti se do istog. Ne vidim u čemu je tu problem. I istine radi, iz mojeg stana u starom gradu nemoguće je vidjeti gradski stadion. To je moguće jedino u slučaju da se popnem na krov zgrade, tzv. „Barunove kuće“, ali nisam siguran niti tada. Više sam se puta penjao, ali na ovu činjenicu nisam obraćao pažnju. Slijedeći put hoću.

Nadalje, smatram udarcem ispod pojasa i krajnje zlonamjernom izjavu gospodina Zalihića da sam slijedeći put (točno je da sam bio delegiran dva puta) namjerno došao biti delegatom na utakmicama mlađih uzrastnih kategorija da bih prijavljivanjem NK „Rudar“ zbog propusta u organizaciji utakmice istima napakostio. Do te granice ljudske zloće i gluposti, Bogu hvala nisam došao. NK „Rudar“ sam prijavio jer u oba navrata nisu sukladno Propozicijama natjecanja osigurali osvježavajući napitak za obje momčadi.

Nadam se da je gospodin Zalihić, koji se predstavlja kao legalista svjestan činjenice da su Propozicije natjecanja obvezujuće čim se prihvati sudjelovanje u nekom rangu natjecanja. Moja delegatska dužnost je provjeriti, ne samo na utakmicama gdje je domaćin NK „Rudar“, već bilo koji klub, jesu li ili ne zadovoljeni svi uvjeti koje Propozicije određenog natjecanja propisuju.

Tendenciozno je i zlonamjerno izjaviti da sam jedva čekao da napravim dernek,  u kontekstu riječi u kojem ga koristi cijenjeni gospodin Zalihić. Uspio me time zaintrigirati da pogledam u Anićev riječnik značenje pojma kojeg gospodin Zalihić spominje. Tu sam pronašao slijedeće značenje riječi dernek, kako slijedi: pod 1. a. sajam, zbor, vašar, b. skup, narodni zbor, 2. veselje, 3. proslava dana nekog sveca (zaštitnika). E, pa poštovani uredniče i gospodine Zalihiću, u svemu tome nisam sudjelovao niti isto organizirao.

No, vratimo se mi temi. Znam da je gospodin Zalihić legalist, no koristim priliku da ga upoznam da sam i  ja legalist. Vjerujem da ga sjećanje dobro služi, te se će se vjerojatno sjetiti mojih početaka obavljanja delegatske dužnosti sa utakmice juniora u Potpićnu, kada sam kao pravi vrhovni nadzor na utakmici uz pomoć dvojice kolega nogometnih sudaca svjedočio pokušaju nastupa na nogometnoj utakmici prijevarnom namjerom uz lažno predstavljanje te korištenje raznih tehnika  lijepljenja tuđih fotografija na originalne sportske iskaznice od strane službenih osoba kluba uz suglasnost za nastupanje trojice mladića. Taj slučaj mi je već u početku mog bavljenja delegatskom dužnošću jasno pokazao neke stvari te sam nakon toga bio uvjeren u odgovorno obavljanje delegatske dužnosti i delegata kao vrhovnog nadzora na utakmici.

Poduzimanje propisanih poslova sukladno Pravilniku o obavljanju delegatske dužnosti je vrlo očekivano, barem u mojem slučaju te ću i ubuduće poduzimati sve da utakmice budu odigravane sukladno Propozicijama natjecanja te ostalim propisima koji reguliraju odvijanje natjecanja. U tom smislu postupao sam i u ove dvije utakmice, kojih se jedne dotako u svojoj izjavi cijenjeni gospodin Zalihić. Neću ulaziti u polemiku jesu li ili ne moji kolege u ranijim utakmicama istog kluba primijetili da kod domaćinstva klub je ili nije postupao u skladu sa svim Propozicijama natjecanja. Što se mene osobno tiče, dokle god budem obavljao delegatsku dužnost, isto ću učiniti svakog puta i to na svim utakmicama za koje budem određen za delegata utakmice, bilo to u Labinu, Vinežu, Plominu, Poreču, Cresu, Crikvenici, Senju, Umagu, Puli, Pazinu, Sv. Petru u Šumi, Novigradu ili bilo kojem drugom mjestu diljem Hrvatske. Naravno, osobno nisam u obavljanju dužnosti savršen i bez pogreške, no delegati su kao i svi drugi sportski djelatnici, bez obzira koje poslove obavljaju, samo ljudi i skloni su ljudski i pogriješiti. No, kada bi to bilo najmjerno, onda to spada u neku drugu sferu ljudskog karaktera i osobnosti.

Gospodine Zalihiću, znate kako se u narodu govori da se grijeh kaže, a grješnika se ne spominje, pa ja ovdje neću spomenuti kojim ste osobama upravo vi osobno zabranili da se gostujućim momčadima poslužuje famozni osvježavajući napitak, jer da na tzv. Riječkoj strani to nitko ne čini i da igrači „Rudara“, kada gostuju izvan Istre ne dobijaju osvježavajući napitak. Gospodine Zalihiću, iako me nitko iz mog Saveza nije nakon moje prijave tražio da se dodatno očitujem, smatram da je u ovom slučaju sve jasno.

Posluživanje napitaka, odnosno njihovo neposluživanje u ovom smislu nije izmišljeno da bi se prijavljivalo klubove za propuste u organizaciji utakmice, već je to propisano u interesu zdravlja sportaša. To bi gospodin Zalihić trebao znati. Hoće li nakon utvrđivanja propusta i njegovog evidentiranja u Izvješću sa utakmice, vodstvo natjecanja pokrenuti neki postupak ili ne ne ovisi o delegatu. Kao delegat sa možda najviše utakmica na koje je delegiran od strane vodstva natjecanja u smislu racionalizacije troškova NK „Rudar“ nakon zahtjeva klubova, prije nastanka i pojave COVID-19, sa područjem stanovanja u području bivše općine Labin u mlađim uzrastnim kategorijama, vjerojatno na neki način mogu i razumijeti gospodina Zalihića da se u svojim istupima dotakao upravo mene te me spominjao i u istom smislu u nekim svojim ranijim iskazivanjima i priopćenjima. No, osobno smatram da bi možda bilo smislenije tu energiju utrošiti u cilju još boljeg i uspješnijeg furnkcioniranja kluba čiji je predsjednik.

Osobno sam bio i član Skupštine tog kluba i u vrijeme kada je gospodin Zalihić bio po prvi puta izabran na svoju predsjedničku dužnost te je imao i moju podršku. Neovisno o tome, moram napomenuti da su moja obojica sinova započela nogometne korake u NK „Rudar“ te nastupala do do kategorije starijih pionira, kada zbog ozljeda ili školskih obveza više nisu bili u mogućnosti biti aktivni igrači tog meni dragog kluba. Gospodine Zalihiću, NK „Rudar“ je bio i ostati će nogometna institucija po kojoj je Labin prepoznat ne samo na prostorima bivše države te putem svojih uspjeha i uspjeha svojih igrača prepoznat na mnogo, mnogo, mnogo širim prostorima. Da ne spominjem samo turnir Kvarnerske Rivijere. Prema tome, i nakon vašeg ostanka ili odlaska te obavljanja moje delegatske dužnosti ili ne, ostati će nogometni klubovi sa ovakvim ili onakvim upravama, predsjednicima, članovima izvršnih odbora, skupštinarima, trenerima, igračima, oružarima i svim ostalim dužnostima ili ulogama u klubu.

No, jedno je bitno prije svega. Po mom osobnom mišljenju ili ste čovjek ili niste, neovisno čime se bavite i od čega živite, odnosno što vam je izvor prihoda. Ni meni kao niti vam nogomet nije jedini izvor prihoda i ukoliko se nečime u sportu bavite samo iz financijskih razloga, to će vam biti vrlo kratkog vijeka. Osim u nogometu aktivan sam kao sudac u kickboxingu na nacionalnoj razini te kao sudac i igrač BK „Rudar“ iz Labina, tako da dopustite mi na izrazu, ponešto se i ja razumijem u sport, iako možda nemam znanja i iskustva kao vi. No činim sve da budem i ostanem dobar sportski djelatnik i sportaš i činiti ću to i ubuduće te me ovakve vrste izljeva misli neće u tome spriječiti. Nadam se da ćete i vi iz svog nastupa nešto naučiti. Osobno mi je također žao da ste jednu dobru emisiju u nekim njezinim dijelovima svojim nastupom i izjavama  iskoristili u krivu svrhu i zbog još malo neke tzv. popularnosti (ukoliko se to tako može nazvati), u tom malom djeliću snimke uspjeli iznijeti niz neistina i neosnovanih optužbi. U tom vas smislu nikako ne mogu opravdati niti podržati i kao čovjek i vjernik vam opraštam.

Htjeli to mnogi priznati ili ne, učinili ste svojim zalaganjem i radom jako mnogo za NK „Rudar“, ali i ukupnu sportsku zajednicu na području grada Labina. No, vaš entuzijazam, svrha i ciljevi koje ste sebi osobno postavili ne daju vam za pravo da gazite i bezobzirno spominjete tuđa imena u svakojakim paušalnim, za javnost interesantnim nastupima. Meni je to bilo degutantno, iako sam sa iščekivanjem očekivao vaš nastup u emisiji Podcast Učka.

Poštovani gospodine uredniče Uravić, molim da sukladno zakonskoj obvezi izvršite objavljivanje moje izjave u izvornom obliku te mi dopustite da na na kraju vama i vašem gostu zaželim prije svega puno svega dobroga na osobnom i sportskom planu.

Uz sportski pozdrav,

Elvis Kubaj, delegat 3. HNL.