Home ISTRA Kad glava počiva na tradiciji

Kad glava počiva na tradiciji

Možda ste nedavno na društvenim mrežama primijetili unikatne jastučnice koje se kriju iza lako pamtljivog naziva brenda Ajoj. Iza njega stoje dvije djevojke iz Istre, Tanja Šuflaj i Tea Štokovac.

Njihova je suradnja počela posve nenadano, obje su kreativke, a prijateljstvo je započelo kada je 2017. jedna organizirala izložbu drugoj. Naime, po struci su kustosica i fotografkinja odnosno dizajnerica. Tanja je zaposlena pri Pučkom otvorenom učilištu u Bujama, dok Tea od 2018. vodi vlastitu firmu, Studio Partum, smještenu u Umagu.

“Iza brenda Ajoj stojimo mi, dvije prijateljice povezane zahvaljujući umjetnosti. Nakon zajedničkog rada na raznim projektima i izložbama, odlučile smo pokrenuti i stvoriti vlastiti projekt. Vrlo spontano i prirodno došle smo do ideje o pokretanju brenda.”

Ime je nastalo prvo. Kako kažu, godinu dana ranije, sa čašom dobrog vina u ruci, odlučile su koristiti termin koji se često koristi kad ljudi žele izraziti neki osjećaj.  Tako to može biti “Ajoj”, “Ajooooj” ili “Ajoj!”. Ostavljaju na odabir klijentima da odaberu ton glasa dok izgovaraju ime brenda, smiju se.

Dojmljiv je odabir upravo izrade jastučnica s ručnim vezom, jer iako je vez nekad značio pravo bogatstvo, čini nam se da danas s bogatom ponudom jeftinih, šarenih, serijski izrađenih posteljina, polako odlazi u zaborav. No, cure imaju objašnjenje zašto su se odlučile baš za ovaj proizvod, ovakvog specifičnog načina izrade.  Obje su estete, ljubiteljice dizajna i umjetnosti, dijele i vrlo sličan smisao za lijepo i oduvijek ih je privlačila tradicija i reinterpretacija iste. 

Mišljenja su kako je jastučnica kao proizvod često podcijenjen, a zapravo trećinu života provodimo baš na njima.

“Nekad su naše bake i mame, za vjenčane darove dobivale izvezene jastučnice koje su čuvale godinama i prenosile s koljena na koljeno. Ručni rad se itekako cijenio, a vrhunska kvaliteta i dizajn bili su neupitni u svim slojevima društva. U ova nesigurna i zahtjevna vremena, imamo itekako potrebu da se vratimo korijenima.”

Iako se ponekad čini da gubi bitku s bržim, a time i jeftinijim načinima izrade, kvalitetni proizvodi uvijek će imati svoje kupce. Tako Ajoj jastučnice svoje mjesto nalaze kod osoba koje obraćaju pažnju na detalje, osoba koje vole minimalizam, jednostavnost, umjetnost.

Pri izradi, ne pristaju na kompromise koji bi išli nauštrb kvalitete.

“Prvi korak je izbor materijala kojeg nabavljamo od lokalnih proizvođača, zatim slijedi šivanje jastučnica te skiciranje na tekstilu. Proces vezenja zahtijeva preciznost i strpljenje, daleko od masovne proizvodnje, a cijeli proces vezenja može trajati od 6 do 8 sati, pa i do nekoliko dana, a za taj je dio zaslužna Tanja. Zadnji korak nam je marketing, odnosno fotografiranje i predstavljanje proizvoda na društvenim mrežama i web stranicama. Kroz vizualni identitet, za kojeg je zaslužna Tea, želimo naglasiti i našu povezanost s Istrom i svim njezinim bojama.”

Osvježenje je, ali i hrabrost vidjeti brigu za očuvanjem tradicije koja dolazi od tako mladih djevojaka. Hrabrost se očituje i u činjenici da su svoju priču pokrenule u vrijeme kada se ne bi mnogi odvažili na to.

“Ajoj bez pandemije ne bi tako brzo ugledao svjetlost dana. Kad je cijeli svijet praktički stao, mi smo se pokrenule i iskoristile svaki trenutak slobodnog vremena da obilježimo ovaj period umjetničkim “eksperimentom” i ljubavlju prema stvaranju. Volimo i vjerujemo u ono što radimo, zato smo odlučile na neki način riskirati i vidjeti kako će se stvari razvijati dalje. Spremne smo dati sve od sebe, potrudit ćemo se maksimalno da razveselimo kupce našim proizvodima, a i da ispunimo naše kreativne želje i potrebe.”

A čini se da se hrabrost isplatila. Trenutno je u izradi webshop, a za sada narudžbe primaju putem maila i društvenih mreža. U planu im je obogatiti asortiman i posteljinama, no napominju kako će se izrada i dizajn uvijek temeljiti na tradiciji Istre.

Ajoj jastučnice su unikatne – njeguju tradiciju, ručni rad te sadrže priču. To ih čini drugačijima od jastučnica koje se masovno proizvode i prodaju. Njihova posebnost je neodvojivost, jedna jastučnica ne može bez druge i ne postoji jedna bez druge. 

Želite li podržati rad ovih mladih kreativki, pronađite ih na društvenim mrežama. Mi ćemo samo reći- ajoj, predivne su!