Home KULTURA Labin Art Express XXI otvara prvi labinski Escape room na temu “Bijeg...

Labin Art Express XXI otvara prvi labinski Escape room na temu “Bijeg iz rudnika”

©Labin.com

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u DKC-u Lamparna otvara prvi labinski Escape Room na temu „Bijeg iz rudnika“, koji se provodi u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, kog sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Trenutno na pet lokacija u Lamparni, a u drugoj fazi, od 2021. godine, na još 2-3 vanjske lokacije oko „šohta“, odigravat će se uzbudljivo, individualno i/ili grupno nadmetanje u brzini izlaska Heroja 21. stoljeća iz mračnih dubina rudnika na svjetlo dana. Kako biste došli do konačnog rješenja morate savladati pet logički povezanih zagonetki i zadataka, razbijati kodove i tražiti tragove. Escape Room namijenjen je svima koji se žele dobro zabaviti, a pritom i testirati svoje sposobnosti poput logike, opažanja, zaključivanja… Igra je prilagođene za sve uzraste, no s obzirom da zahtjeva određenu razinu znanja i vještina, preporučuje se za starije od 14 godina. 

Službeno otvorenje je u petak, 24.srpnja u 20:00, te ostaje otvoreno do 31.srpnja, svakim radnim danom (pon-pet), od 10 do 14 sati. Ulaz je besplatan.

Dan kasnije, u 21:00 sati, otvara se Mobilna muzejska mašina (MMM).

Umjetnički je to projekt Labin Art Expressa XXI, koji se također provodi u sklopu projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, a temelji se na digitalnoj bazi podataka o rudarstvu i industriji Istre, kog L.A.E. XXI kontinuirano gradi i razvija već više od 10 godina (www.vmrii.com ).

Radi se o prijenosnoj storry telling mašini, koja putem zvuka, filmskih i video zapisa te fotografija i tekstova priča priču o rudarskom Labinu i Labinštini, njegovoj povijesti i sadašnjosti, ali i budućnosti (projekt Podzemni grad XXI). Dok su njen black box format i multimedijalna forma (zvuk-slika- riječ) više manje čvrsto zadani, interaktivnost MMM omogućuje da sadržaj, kog korisnik mašine vidi i čuje, za svakog posjetitelja bude drugačiji, jer se on stvara i postoji samo dok je korisnik nalazi unutar mašine te dok pomiče svoje tijelo i ruke. Naime, ovaj svojevrstan ‘stroj’ za pripovjedanje ne funkcionira bez fizičke prisutnosti publike (maksimalno dva posjetitelja, do 10 minuta), koja aktivira i upravlja ‘strojem’ pomoću vlastite kinetičke energije, tj. pomicanjem tijela i pokretima ruku. 

Umjetnički je to koncept: Sredinom 20. stoljeća, ideja korelacije između umjetnosti, znanosti i tehnologije postala je jedan od vodećih smjerova u suvremenoj umjetnosti, te je evoluirala do točke gdje je (nažalost) nemoguće više razlikovati umjetnički sadržaj/poruku od forme/medija. Slijedeći McLuhanovu definiciju medija, koja iako zanimljiva, danas u 21. stoljeću u najboljem slučaju nije najbolja, mnogi novomedijski umjetnici, bombardirani novim tehnologijama i novim komunikacijskim medijima, nesvjesno su pretvorili medij u poruku, ili su pak utjecali da publika/konzumenti postanu više zainteresirani za mogućnosti/performanse medija/tehnologije nego za sadržaj/poruku, koja bi kroz medij trebala biti odaslana. Stoga je projekt MMM doista potpuno interaktivan koncept: ne radi se samo o PRITISNI GUMB-POVUCI POLUGU-DOBIJ REZULTAT konceptu, već sudionik treba pomicati svoje tijelo i ruke da kreira jedinstvenu vlastitu priču, čime se u potpunosti onemogućuje pasivnost, koja danas često karakterizira konzumaciju ‘interaktivnih’ novomedijskih radova.

Jedna od glavnih premisa ovog projekta jest da je osobni doprinos svakog posjetitelja/sudionika od največeg značaja za postojanje i trajanje MMM kao umjetničkog rada. Naime, MMM ne postoji bez fizičke prisutnosti korisnika, jer je za njenu aktivaciju i funkcioniranje potrebna njegova kinetička energija. 

Koncept potpisuje L.A.E. XXI, a izvedbu Sandro Đukić i CCN-images d.o.o., Zagreb.

Otvaranje Mobilne muzejske mašine je u subotu, 25.srpnja u 21:00, i ostaje otvorena do 31.srpnja 2020. Radno vrijeme je istovjetno Escape room-u, od ponedjeljka do petka, od 10:00 do 14:00 sati.