Home ISTRA Politika Lerotić: Hrvatska je previše opterećena ideološkim pitanjima, okrenimo se budućnosti!

Lerotić: Hrvatska je previše opterećena ideološkim pitanjima, okrenimo se budućnosti!

„Hrvatska je previše opterećena ideološkim pitanjima. Ne prođe dan da se u Saboru ne spominju ideološke teme, a to bi trebalo biti iza nas. Mislim da se trebamo okrenuti budućnosti, digitalizaciji, projektima koji će sutra omogućiti našim ljudima bolju egzistenciju.“ – izjavio je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić gostujući u emisiji Radio Pule „Šupress“.

Kao novi zastupnik, ujedno i najmlađi u ovom sazivu Sabora, Lerotić je na početku emisije podijelio sa slušateljima svoje prve dojmove. „Prošlo je već tjedan dana od prve, konstituirajuće sjednice Sabora. Iskustva su uglavnom pozitivna. Svjesni smo da smo dobili zaista veliku čast da predstavljamo sve građane VIII. izborne jedinice u Hrvatskom saboru. Mi ćemo se u sljedeće četiri godine intenzivno zalagati i truditi realizirati sve projekte koji su nam bitni kako bi naši sugrađani na kraju mandata živjeli bolje.“

Na upit novinara da komentira raspravu o izvješću predsjednika Vlade o aktivnostima i rezultatima presjedanja Vijećem EU, kao i raspravu o Zakonu o obnovi Zagreba, Lerotić je poručio da je IDS zadovoljan time da je Hrvatskoj na raspolaganju 22 milijarde eura.

– Međutim, tu tek kreće naš posao. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ta sredstva na kraju i povukli. Jer, naravno, taj novac neće biti uplaćen u državni proračun, nego Hrvatska mora odraditi svoju „domaću zadaću“ ne bi li pokrenula projekte koje su nam bitni za  gospodarski razvoj.

Dodao je da u tom procesu sve mora biti transparentno. „To je ono za što ćemo se mi zalagati. Podsjećam da su svi istarski gradovi u samom vrhu u Republici Hrvatskoj kada govorimo o transparentnosti.

– Ako može Istra, onda može i ostatak Hrvatske. Ali na drugim nositeljima izvršne vlasti u ostatku Hrvatske je dužnost da preuzmu tu razinu odgovornosti, smatra saborski zastupnik IDS-a. Na kraju, bilo je riječi i o razlozima ulaska u politiku. Tom prigodom, Lerotić je naveo da se u IDS učlanio koncem 2011. nakon dugogodišnjeg rada s mladima kroz studentske udruge.

– Jednostavno sam osjetio tu želju, odnosnu potrebu da se uključim, da kroz svoje djelovanje u IDS-u dajem svoj obol stvaranju boljeg društva. Vjerujem da smo i kroz naš rad u Klubu mladih, kako u Puli, pa tako i na razini cijele Istre učinili kvalitetne projekte i dali svoj doprinos.

Jedna od posljednjih inicijativa Kluba mladih IDS-a, podsjetio je Lerotić, tiče se sufinanciranja kamatne stope prilikom kupnje prvog stana ili kuće. Naš je prijedlog odmah prepoznati i na kraju i prihvaćen!“

Na konstataciju novinara da su mladi danas više usmjereni na biznis i poslovnu karijeru, a manje na politiku, Lerotić je odgovorio da svatko izabere svoj put te da ono što je važno, jest da svatko radi na sebi. Međutim, istaknuo je, u Istri imamo puno primjera da se pojedinci koji su se afirmirali u privatnom sektoru žele odužiti zajednici. A to je za svaku pohvalu.“

Na pitanje kakva je Hrvatska danas, a kakvu zapravo priželjkuje, Lerotić je napomenuo da je Hrvatska danas, nažalost, relativno zatvorena zemlja, koja je previše opterećena ideološkim pitanjima. To vidimo u Saboru, toga je bilo i prošli tjedan na konstituirajućoj sjednici. Ideološka pitanja se prečesto spominju, a to bi trebalo biti iza nas. Mislim da se trebamo okrenuti budućnosti, digitalizaciji, projektima koji će sutra omogućiti našim ljudima bolju egzistenciju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić.