Home Umjetnost Umjetnost Labin Labinska umjetnica Tea Bičić izlaže u Umagu, izložba je naziva Izazov oblika

Labinska umjetnica Tea Bičić izlaže u Umagu, izložba je naziva Izazov oblika

U prostoru MMC galerije Grada Umaga 12. kolovoza o.g. s početkom u 21 sat otvara se samostalna izložba istarske suvremene umjetnice Tee Bičić. Autorica će izložbom naziva Izazov oblika predstaviti svoje recentne radove.

Tea Bičić predstavlja radove kojih je osnovna karakteristika gestualni pristup. U postavu nalazimo tek nekoliko manjih formata slikanih na papiru, pravokutnog oblika. Ovaj niz nastavlja se, ili prekida, propitivanjem oblika podloge.

Jer, umjetnica slijedom uzima veće, okrugle podloge čiji rub biva uzdignut u prostor, poput Petrijeve zdjelice, satnog stakla ili plitice. Ovi radovi većih su dimenzija. Iz svega predstavljenog, očito je da se umjetnica udaljava od prepoznatljivih motiva i nudi kompozicije čistih likovnih vrijednosti. Radovi nose karakteristike slikarskih akcija. To je izvedeno pomoću boja, linija, poteza i nadasve osobne koncentracije, skoro meditacije. (…)

(Eugen Borkovsky, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)


Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je na četrdeset samostalnih izložaba i sudjelovala na više od sto skupnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja.

Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u brojnim gradskim i privatnim zbirkama. Članica je centralnog nacionalnog HDLU-a, HDLU-a Istre i jedna od utemeljitelja Galerije POOLA u Puli. Od 2014. voditeljica je programa Gradske galerije Labin, a od 2017. godine predsjednica stručnog savjeta i dopredsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij koja upravlja Parkom skulptura Dubrova. Živi u Labinu.


Izložba ostaje otvorena do 10. rujna 2020., a financirana je sredstvima Ustanove FESTUM, Grada Umaga i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.