Home RUBRIKE Vikendom konkretno VIKENDOM KONKRETNO | Ivana Ahmičević: “Labin možda i jest mali grad, ali...

VIKENDOM KONKRETNO | Ivana Ahmičević: “Labin možda i jest mali grad, ali definitivno je pun tema”

Ivana Ahmičević je autorica projekta portala 5Portal. Samozatajna i smirena, rijetko se nalazi u medijima, iako je jedna od onih koja bi tamo trebala biti češće. Kao uvod u ovotjedni intervju treba umetnuti istiniti događaj kojeg je režirala.

Prosinac je 2018. godine i Labinska Komuna definitivno nastaje, posloženi su temelji, a kako je „priča došla na ulicu“, ima mnogo ljudi koji postavljaju pitanja koja aludiraju „ma ne budeš ti to moga“. Logično je očekivati da će „konkurencija“ biti još žešća.

Međutim, Ivana tada na našu mail čestitku povodom novogodišnjih praznika odgovara, između ostalog i s riječima: „Čula sam za novi projekt, čestitam i sretno!“ U moru negative koja nas često okružuje, ta anegdota je super primjer neopterećnosti i kolegijalnosti. Zbog toga smo je pokušali i uspjeli nagovoriti na gostovanje u Vikendom konkretno…


Kako je nastao 5Portal?

5portal.hr nastao je entuzijazmom dvoje ljudi, glavnog urednika Adriana Šćulca i mene. Prije tog projekta radili smo zajedno i nakon moje odluke da dam otkaz, rodila se ideja o portalu. To je projekt koji je nastao doslovno u par sati.

5Portal je informativni portal, i najvećem smislu mu je funkcija obavještavanja javnosti. Kakve teme najradije pokrivaš?

Kao i svi web portali, pokrivamo sve teme. Ono što na prvu mogu reći, a to je ono o čemu volim najmanje izvještavati, a to je crna kronika, u smislu prometne nesreće sa smrtnim ishodom, samoubojstva.

Činjenica je da se to događa i da o tome trebamo izvijestiti, ali u tom slučaju uvijek objavljujemo službena priopćenja policije, nikada ne odlazimo na teren. A ono što mi je najdraže, definitivno su to neke lijepe životne priče, uspjesi naših sugrađana, kada imamo priliku istaknuti ih iz mase i ukazati na njihov uspjeh, talent.

Što misliš, je li teže ženama u ovom poslu?

Stava sam da smo u 21. stoljeću prešli tu barijeru. Mislim da je u mom slučaju bio veći problem što sam u taj posao ušla prije 13 godina, dosta mlada. Stvorila sam dojam da ljude u tom poslu u mlađim godinama ne shvaćaju toliko ozbiljno kao starije kolege.

Jesi li do sada imala neka neugodna iskustva?

Ne bih rekla da je bilo neugodnih iskustava, bar ne nekih dramatičnih. Prije bih rekla da je bilo različitih mišljenja koja su se trebala razjasniti. Valjda ovisi i do osobe koliko osobno to shvaća. Kad ulaziš u tako nešto možeš očekivati ‘probleme’ u smislu da će te se puno više prozivati nego što će biti eventualnih pohvala.

Koliko slobodno možeš pisati s obzirom da je Labin mali grad?

Labin možda i jest mali grad, ali definitivno je pun tema. Tu tezu potvrđuje i broj medija koji djeluje na tom prostoru. Svi mi svakodnevno popunimo naslovnu stranu, a često nemamo ni slične teme, tako da se definitivno ima o čemu pisati.

Ja osobno nisam nikad doživjela da mi je netko rekao nemoj o nekoj temi izvještavati. Mislim da dok god posao radimo objektivno, nema ‘zabranjenih’ tema.

Koje je tvoje mišljenje, koliku moć i odgovornost imaju mediji pri – primjerice, utjecaju na politička zbivanja, oblikovanje javnog mnijenja,…

Moć medija je velika, stoga je odgovornost urednika još i veća. Stara je ona uzrečica -`ma istina je, pročita son va đornale`. Dobar primjer je i epidemija koronavirusa, sve oči su uprte u medije i upijaju se informacije.

Uzori u novinarstvu?

A joj uzori, ne bih rekla da su mi uzori, ali definitivno volim pogledati Direkt Zorana Šprajca, Mojmira Pastorčić mi je jako dobra bila u sučeljavanjima na proteklim parlamentarnim izborima. Volim pogledati reportaže Ivane Paradžiković i Eme Branice.

Što te može izbaciti iz takta u novinarstvu?

U novinarstvu kao i u životu izbaci me iz takta nepoštivanje dogovora. Kad imaš spreman tekst za neku temu i nedostaje ti još samo jedna izjava koju ne dobiješ naredna dva dana, pa više ni tema nije aktualna. Ne volim bahatost pojedinih javnih osoba kao i licemjerje.

Neostvareni planovi u ovom poslu? Kakvu budućnost želiš za 5Portal?

Jedan je projekt bio pred realizacijom i zatekla nas je bolest glavnog urednika. Nadam se da će se to uspjeti realizirati. Veseli me da je broj čitatelja značajno porastao i da zadržavamo čitatelje. Naravno, želja je i da proširimo tim, ali sve u svoje vrijeme.

Da se ne baviš ovim poslom, čime bi se bavila?

Turizmom definitivno. I školovanje je išlo u tom smjeru, a onda se jednostavno dogodilo novinarstvo, tada spletom nesretnih okolnosti. Kada gledam iz sadašnje perspektivne, možda i nije bio splet nesretnih okolnosti, možda je bila sudbina.