Home HRVATSKA I SVIJET Istarska županija s istarskim gradovima uputila apel slovenskom predsjedniku Vlade

Istarska županija s istarskim gradovima uputila apel slovenskom predsjedniku Vlade

izvor fotografije: Večernji.hr

Danas je istarska županija zajedno s ostalim istarskim gradovima i njihovim predstavnicima uputila apel slovenskom predsjedniku Vlade Janezu Janši u kojima pozdravlja napore Vlade Republike Hrvatske da sa susjedima i zemljama Europske Unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele zemlje. Apel su uputili nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala.

U apelu su naveli kako je do sada već prilično jasno da kontinuirano dobra i izrazito stabilna epidemiološka slika u Istarskoj županiji nije slučajnost nego rezultat izuzetnih napora Stožera civilne zaštite Istarske županije i velike discipline građana, gostiju i poslovnih subjekata koji se dosljedno pridržavaju mjera.

Istaknuli su i kako su nakon uvrštenja Hrvatske na crvenu listu svjedočili nezadovoljstvu i neradom odlasku velikog broja slovenskih državljana, inače njihovih tradicionalnih gostiju, koje smatraju prijateljima i susjedima, a koji u Istri ljetuju godinama ili imaju svoje kuće za odmor. Istarska županija i Slovenija godinama njeguju izuzetno dobre prijateljske odnose i slovenski državljani u Istri su ne samo dobrodošli, nego i potpuno sigurni!

U apeli su naveli kako su istarske općine i gradovi usredotočeni na to da se gosti u Istarskoj županiji osjećaju sigurno te da njihovo zdravlje, kao ni zdravlje ljudi koji ih čekaju kod kuće, ne bude ni na koji način ugroženo.

Apel su završili pozitivnim tonom u kojem su konstatirali kako će otvaranje Istre za građane Slovenije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i dragi im prijatelji u Sloveniji!

Hoće li Slovenija razmotriti mogućnost da se mjere uvode selektivno, uzimajući u obzir specifičnosti regija u Hrvatskoj što bi išlo u prilog Istarskoj županiji, vidjet ćemo u sljedećim danima.