Home LABIN Labin - ostalo Labin je ponosan na postignuća pripadnika 119. brigade HV-a

Labin je ponosan na postignuća pripadnika 119. brigade HV-a

Proteklog tjedna je polaganjem vijenaca na Centralnom križu na Gradskom groblju Labin, a potom i u Parku hrvatskih branitelja, u Labinu obilježena 29.obljentica osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske.

Na svečanosti su uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, načelnice općina Raša i Sv. Nedelje bili nazočni branitelji 3. bojne 119. brigade HV kao i njihovi zapovjednici, ispred Kluba 119. brigade HV umirovljeni brigadir 119. brigade Davor Gregorović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, Udruge Josip Broz Tito, predstavnici Policijske postaje Labin, Crvenog križa, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera civilne zaštite, Župnog ureda Labin, Ureda gradonačelnika Grada Labina, načelnice okolnih općina te gradski i općinski vijećnici.

Kod Centralnog križa na Gradskom groblju vijenac su položili i zapalili svijeću gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić sa predstavnicima udruga Domovinskog rata Josipom Faraguna, Mariom Kiršić, Franjom Širol i Eniom Petrić.

Pukovnik, Mauro Ukušić, prvi zapovjednik 3. bojne 119. brigade, pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast svim poginulima, koji su svoje živote dali za slobodu Republike Hrvatske. U Parku hrvatskih branitelja vijenac su položili predstavnici Kluba 119 brigade HV, Mario Kiršić, Franjo Širol i Mauro Ukušić.

“U ovim trenucima kad se prisjećamo osnutka 119. brigade, osjećamo se preplavljeni posebnim ponosom, sagledavajući sve ono što je 119. brigada napravila u obrani Domovine. Kao posebnu poruku i najveću vrijednost naglašavam da je jako puno boraca bilo iz Istre i da je naša brigada bila prva, koja je došla na državnu granicu oslobođene Domovine, rekao je gradonačelnik Glavičić i naglasio “iza 119. brigade nije ostala niti jedna mrlja koje bi se morali sramiti“.

U programu je nastupio maestro Franko Ružić.

„Vjerujem da svakome od vas, u ovim trenucima naviru sjećanja, koja se nikada ne smiju  zaboraviti ili ignorirati. Prije 29 godina pokazali smo zajedništvo i bili smo skupa kao jedan. Mi dragovoljci 119. brigade HV, u ratu smo branili i obranili, temeljne nacionalne interese a danas u miru, promičemo  izgradnju pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana. Kroz projekte, poput izdavanja Monografije 119.brigade HV, u Domovinskom ratu 1991.-1995.-a, uređenja 3 spomen obilježja u čast poginulim pripadnicima Brigade, čuvamo  uspomene na tragične ratne događaje i promičemo interese braniteljske populacije”, rekao je u svom obraćanju umirovljeni brigadir 119. brigade Davor Gregorović.