Home LABIN Labin - ostalo Marin Lerotić: “Jesu li nam trenutno važniji ratovi ili liječnici?”

Marin Lerotić: “Jesu li nam trenutno važniji ratovi ili liječnici?”

U jučerašnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, zastupnik Marin Lerotić govorio je o stopiranju osnivanja Medicinskog fakulteta u Puli.

„Danas sam upitao ministra Banožića zašto se na osnivanje kontroverznog Sveučilišta obrane i sigurnosti oko kojeg se stvaraju prijepori u akademskoj zajednici, ne primjenjuju odredbe Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, dok u Puli imamo obrnutu situaciju, a to je da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za osnivanje Medicinskog fakulteta, a osnivanje se stopira“, naglasio je Lerotić.

Napomenuo je kako bi Medicinski fakultet u Puli trebao zaokružiti jedan ciklus u razvoju zdravstvenog sustava Istre, uz novoizgrađenu pulsku Opću bolnicu i srednju Medicinsku školu u Puli koja se gradi i to zajedničkim, naporima i sredstvima Grada Pule i Istarske županije te će po završetku iduće godine imati kapacitet za otprilike 450 učenika.

Također, spomenuo je i Studij sestrinstva u Puli na kojem je trenutno gotovo 160 studenata koji pohađaju 3 godine preddiplomskog stručnog studija te kazao kako su sva mjesta popunjena i to studentima iz Istre, ali i Slavonije i Dalmacije te dodao kako je razvijena je i uspješna suradnja s pulskom bolnicom što će samoj bolnici omogućiti dobivanje stručnog i osposobljenog medicinskog osoblja.

„Radi se o obrazovnoj ustanovi i to Medicinskom fakultetu, a jako dobro znamo da nam konstantno nedostaje liječnika i medicinskog osoblja i da je zdravstveni sustav u pandemiji pred kolapsom, stoga ne možemo shvatiti kome je u interesu stopirati osnivanje ovakve obrazovne ustanove“, istaknuo je Lerotić.

Kazao je kako odbija vjerovati da blokiranje fakulteta ima veze s činjenicom da je u Istri. Na kraju je pozvao Vladu i premijera na davanje objašnjenja zbog čega se stopira osnivanje Medicinskog fakulteta u Puli te upitao jesu li nam trenutno važniji ratovi ili liječnici.